Figyelni kell a tankolással: Megváltozott a benzin összetétele az egyik kúthálózatnál

Változott az Auchan 98-as üzemanyagának összetétele.

Az Auchan E5 jelölésű 98-as üzemanyaga hosszú éveken át kedvező árú alternatívája volt a nagyobb láncok 100-as benzinjének: etanolt egy százalék alatti mennyiségben tartalmazott, a kötelező biokomponens szinte teljes egészében ETBE (terc-butil-etil-éter) volt benne – írta a vezess.hu. Az az ETBE abban különbözik az etanoltól, hogy nem növeli a benzin párolgását és nem köti meg a légkör nedvességtartalmát.

Még tavasszal az Auchan 98-as kútoszlopain sorra jelentek meg az E10 jelölések, ezzel egy időben több helyen egy-másfél hónapig egyáltalán nem is lehetett ilyen benzint tankolni. Az áruházlánc a honlapján rendszeresen közzéteszi az általa forgalmazott üzemanyagok vizsgálati jegyzőkönyveit, amelyekből kiderült, már tavasszal megtörtént az átállás valamennyi Auchan-kúton.

Az új etanoltartalom minden 98-as mintában a maximális tíz százalék körüli, eközben az ETBE-tartalom egy százalék környékére esett vissza (pl. Csömör, Soroksár, Szeged). Az Auchan által forgalmazott 95-ös és 98-as üzemanyagok így áprilistól lényegében csak az oktánszámukban különböznek, a drágább benzinnek egyéb előnye nincs, így – hívták fel a figyelmet – akkor sem érdemes már ilyet tankolni, ha valaki hosszabb időre tervezi letenni az autóját.

Valódi Hírek