Megpróbálták eltitkolni, de kiderült: Stikában Magyarországra jön egy újabb akkumulátorgyár

Nagy dolgokra készülnek.

2 millió euró bejegyzett tőkével alapították meg a hongkongi CHR Grouphoz tartozó magyarországi leányvállalatot. A cég akkumulátoripari gyártóberendezések készítésével foglalkozik, partnerei voltak már a Samsung SDI-nak és a CATL-nek is – írta a Portfolio.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a közelmúltban bejegyzett Hangke Technology Hungary Kft. beruházását ugyan nem jelentették be, azonban több jel is arra enged következtetni, hogy nagy tervei vannak a CHR Group alá tartozó Zheijang Hanke Technology Incorporated-nek.

Az alapító Hongkong Hangke Electronics Trading Co. Limitedet képviselő ügyvezető, Cai Ji a magyar konzulátuson azonosította magát, továbbá az szerepel a cégbejegyzési dokumentumokban, hogy 2 millió eurós tőkebefizetést hajtanak végre, amelyből már az alapításkor befizettek 200 ezer eurót. Tehát

740 millió forintot fektetnek be Magyarországon

– derült ki a lap által megvizsgált cégbírósági bejegyzési kérelemből.

Egyelőre nincsenek bővebb információk arra vonatkozóan, hogy mire is készülhet az akkumulátorgyártással foglalkozó cég. A lap megkeresésére nem reagált sem a kínai anyavállalat, sem az állami Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Viszont az anyavállalat nemzetközi profiljából az valószínűsíthető, hogy jókora szeletet hasítanak ki maguknak a magyarországi akkumulátorgyártásban.

A Portfolio megjegyezte: ha csak technológiai szolgáltatóként tevékenykedik majd a vállalat, akkor is fontos szereplő lehet a hazai akkumulátorgyártási piacon beszállítóként, azonban ha gyártókapacitást is hoz,

még tovább erősödhet a kínai gyártók térnyerése a magyar akkumulátoriparban.

Valódi Hírek