Durva részleteket árult el a drog miatt a börtönt is megjáró Herczeg Zoltán

Van egy elmélete, miért „kapcsolták le”.

Herczeg Zoltán egy hónapja szabadult ki a börtönből. A divattervezőt kábítószer-kereskedelem gyanújával tartóztattak le tavaly októberben. A Telexnek adott interjút, amelyben a többi közt arról is beszélt, hogy tőrbe csalták.

Az interjú néhány részletét változtatás nélkül közöljük.

Ma is piacra dobná az „O1G” és a „Kurvák, kokain, kereszténydemokrácia” feliratú pólókat?

Volt időm, így sokat gondolkoztam bent azon, hogy mi a különbség az igazi forradalmárság és a meddő hőzöngés között. Az O1G és a kurvák, kokain, kereszténydemokráczia hőzöngés meg hiszti. Persze, van alapja. Az egyiket plagizáltam Simicskától, aki Orbán legjobb barátja volt, és ő mondta rá, a másik meg… hát vannak, ugye, tények.

De még mindig választhatok, hogy ezt meg akarom-e mutatni a pólóimon, vagy sem. Kiteszem-e magam a hatalom kénye-kedvének, vagy sem. Nem akarok már se hisztit, se hőzöngést, se forradalmárságot. Arra jutottam, hogy nem húzgálom az oroszlán bajszát, mert aki a világgal küzd, az mindig veszít.

A szabadulása utáni első interjúban azt mondta, hogy egyedül volt ezzel a forradalmisággal. Utalt arra is, hogy esetleg félreállították önt. Miért gondolja így?

HZ: Sokat gondolkodtam azon is, hogy mi verhette ki a biztosítékot.

Ha a fű miatt tartóztattak le, akkor a fél budapesti művészvilágot, értelmiséget le lehetne tartóztatni.

Nem hiszem, hogy a pólóim miatt kerültem ide, mert ha a kritika, vagy az irónia, vagy a szatíra lenne az ok, akkor megint csak a fél budapesti művészvilágot, értelmiséget be lehetne zárni.

Inkább arra gondolok, hogy van nekem egy klímamozgalmam, a KÉK mozgalom, amivel a háttérben egy politikai mozgalmat akartam felépíteni, amit például az LMP-nek kellene csinálnia, csak nem csinálja.

Úgy gondoltam, ha jól csináljuk, akkor négy-nyolc éven belül bent leszünk öt százalékkal a parlamentben, ugyanis brutálisan sokan csatlakoztak az elején, pedig én csak a telefonba – amit lehallgattak – mondtam el, hogy valójában ez egy klímamozgalom égisze alatt létrehozandó politikai mozgalom. Már nagyon előrehaladtam vele, októberben jött volna a szervezetfejlesztés, mert nem bírtam már divattervezni, lakást felújítani meg mozgalmárkodni egyedül, az összeroppantott. Aztán börtönbe kerültem hirtelen.

Továbbra is úgy gondolja, hogy tőrbe csalhatták? Ha igen, ki?

A nyomozati anyagok tartalmaznak bizonyos információkat, amiből nem nehéz összerakni, hogy tőrbe csalhattak. De még azt sem mondom, hogy ez direkt volt. Vannak olyan nagyon finom eszközök és eljárások, ami alapján egy gyanútlan marha vagy egy balek – amilyen, jelentkezem, én is vagyok – tud olyan dolgokat mondani, kijelenteni vagy sejtetni, aminek aztán börtön lett a vége.

Én nem is haragszom erre az emberre, pedig kéne rá nagyon. Még csak azt sem mondom, hogy ő direkt csinálta azt, amivel én gyanúsítom őt. Sőt, nem biztos az sem, hogy csinálta. Csak nagyon sok furcsa dolgot olvastam abban a nyomozati anyagban. Például az én egyik legjobb barátom hogy vádolhat meg azzal, ami nem történt meg?

A teljes interjú >>ITT<< olvasható.

Valódi Hírek