Új hírek érkeztek a Putyin mellől váratlanul eltűnt fehérorosz diktátorról

Vannak furcsaságok ez ügyben.

Napok óta nem lehetett tudni semmit Aljakszandr Lukasenkáról, a hírhedt fehérorosz diktátorról, a belarusz Putyin-párti bábelnökről. Utoljára egy a moszkvai „győzelmi napi” ünnepségen vett részt, amelyen olyan rosszul, hogy a koszorúzáshoz szükséges pár száz méteres távot nem gyalog, hanem autóval kellett megtennie.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy egy fehérorosz politikai elemző azt gyanította, megmérgezhették Lukasenkát. Ezt azóta nem erősítette meg senki.

A fehérorosz diktátort vasárnap egy rendezvényen a miniszterelnök, Raman Halovcsenka helyettesítette egy állami zászlóavatási (sic!) ünnepségen. Lukasenka az ünnepi jókívánságait – szokásától eltérően – nem személyesen, hanem üzenetben küldte a népnek.

Az azonban koránt sem biztos, hogy az elnök üzent, lehetséges, hogy helyette a tanácsadói írtak a nevében. Erre utal az a fehérorosz forrás, amely szerint az államfő kórházba került, és

szombat este óta a Minszk közelében található egyik klinikán kezelik.

Paval Latuska – lengyel száműzetésben lévő kulturális miniszter – szerint Lukasenka komolyan megbetegedhetett. Ő ugyanis a győzelem napi ünnepségen Putyin meghívására nem mondott beszédet, helyette Viktor Hrenin belarusz védelmi miniszter szónokolt. A rendezvény után az elnök gyorsan eltávozott a helyszínről.

Több fehérorosz újságíró látni vélt egy kötést a diktátor kezén; Dmitrij Bolkunyec politikai elemző szerint

betegség miatt távozhatott hamar

az államfő a rendezvényről. A történtekkel és az elnök állapotával kapcsolatban egy hét után sem válaszolt a fehérorosz kormányzat.

(napi.hu/Ukrajinszka Pravda/Nyugati Fény)

Valódi Hírek