Erős üzenetet küldött Győrfiéknek Farkasházy Tivadar a Gálvölgyi-ügyben

Üzent az ország humoristája.

Portálunk is beszámolt arról, hogy Gálvölgyi János szerdán rosszul lett és botrányos körülmények között jutott el a kórházba. A családja mentőt hívott a légzési nehézségekkel küszködő színművészhez, de a segítség nem jött: Gálvölgyiék végül megelégelték a helyzetet, és maguk szállították kórházba a már nagyon súlyos állapotban lévő művészt.

Azóta Gálvölgyiék közleményéből tudjuk, hogy

bár nagyon súlyos, de stabil a népszerű színművész állapota.

Csütörtökön a Rádió1 Balázsék című műsorában megszólalt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvívője.

Elmondta, hogy nagyon sajnálják azt, ami Gálvölgyi Jánossal történt és szorítanak, hogy mielőbb felépüljön.

Továbbá kiemelte, hogy korlátozott számban állnak rendelkezésükre mentőautók, különbséget pedig nem híres és nem híres ember között tesznek, hanem egy-egy eset súlyosságát mérlegelik, és a mentőt mindig oda küldik először, ahol felmerül, hogy a beteg életveszélyes állapotban van.

„Az emberben elsőként felmerül, hogy ha az egész ország kedvenc színésze és egy híres ember, miért nem azonnal indítjuk a mentőt. Erre pedig sajnos vagy hála istennek az a válasz, hogy nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban, gondoljunk csak bele, ha van egy nagy baleset, ahol van öt sérült, és van köztük híres ember meg nem híres ember. Annak kell döntenie, hogy ki van súlyosabb állapotban”

jelentette ki Győrfi.

A szóvívő kijelentésére reagált az ország ismert humoristája, Farkasházy Tivadar. Szerinte sem Gálvölgyi feleségében, sem a művész lányaiban nem merült fel az, hogy kivételezést várnának a mentősöktől.

Hozzátette: Győrfi szavaival van, akiknek megkülönböztetett orvosi ellátás jár: az állami vezetőknek.

Farkasházy bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

GÁLVÖLGYIT NEVEZZÉK KI HELYETTES ÁLLAMTITKÁRNAK!

Május 10-én Gálvölgyi János egyik lánya, Eszter felhívta a mentőt, amely 41 percig nem jött, holott nyomatékosan közölte velük, hogy apja nehezen kap levegőt és félrebeszél, ezért nem vártak tovább, s bevitték a hozzájuk legközelebbi Városmajor utcai szívklinikára. Kissé hosszabban másik lányától, Dorkától:

»9 óra 40-kor hívott a nővérem mentőautót az édesapánkhoz, aki nagyon rosszul volt. A mentőket felhívta, és mondta, hogy nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. Ekkor apámhoz siettem.

Fél tizenegy körül felhívtam a mentőket, hogy hol van a mentőautó, mert az édesapám láthatóan tényleg nagyon rossz állapotban van, azt mondták, hogy még nem sikerült elindítaniuk az autót.

Megpróbált az úriember beszélgetni velem, hogy hogy érzi magát az édesapám, de elmondtam neki, nem értek hozzá, hiszen nem vagyok orvos, amit látok, hogy nem kap rendesen levegőt és félrebeszél. Valóban emelt hangon mondtam mindezt. Ekkor közölte, hogy velem nincs mit beszélnie, és rám tette a telefont.«

Május 11-én az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál:

»Beérkezett egy hívás, ami arról szólt, hogy rosszullét miatt kérik a mentőt. Utána, mivel aki hívott minket nem ott tartózkodott, ahol a beteg, ezért a mentésirányítók visszahívták azt a hozzátartozót, aki ott volt a beteg mellett, hogy pontosítsák, hogy milyen állapotban van, mik a tünetek.

És úgynevezett P2-es sürgősségi kategóriába sorolták az esetet, ami nem a közvetlen életveszély kategória.«

Hát ez teljesen életszerű, valaki a családból felhívta őket: Mentők? Jöjjenek, az apám rosszul van. Én ugyan nem ott vagyok és fogalmam sincs, hogy mi a baja, de ez ugye elég ahhoz, hogy rögtön kijöjjenek? Ez egy állítás és egy tagadás.

Könnyen utána lehetne járni, ha megnéznék a beszélgetés rögzítését és nevek nélkül közreadnák. Vagy nincs ilyen? Miközben, ha felhívok egy céget, hogy elromlott a kávéfőzőm vagy a fűnyíróm azzal kezdik, hogy a beszélgetést öt évig őrzik.

Nem lehetne ezt ilyen bagatell életveszélyekben is megtenni?

A mentőknél húsz évig dolgozott Kunetz Zsombor szerint ugyanis: „minden kultúrországban, ha valakinek légzési nehézsége és/vagy tudatzavara van, az azonnali mentőküldést kíván.” Már ha mi azok vagyunk. Bár a doktor úr határozottan leszögezte, ha hibáztak, nem a diszpécseren kell elverni a port, hanem az egész küldési rendszeren.

De ez még semmi, Győrfi így folytatta:

»Még egy gondolat. Ugye, ami az emberben elsőként felmerül, hogy ha az egész ország kedvenc színésze és egy híres ember, miért nem azonnal indítjuk a mentőt. Erre pedig sajnos vagy hála istennek az a válasz, hogy nem szabad, hogy ez számítson a mentőellátásban, gondoljunk csak bele, ha van egy nagy baleset, ahol van öt sérült, és van köztük híres ember meg nem híres ember. Annak kell döntenie, hogy ki van súlyosabb állapotban.«

Tudomásunk szerint ez sem Gálvölgyi feleségében, sem a lányaiban sem merült fel, neki honnan jutott az eszébe? Nekünk viszont eszünkbe jut, hogy már évek óta létezik, s ezerrel folytatják a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ VIP részlegének a fejlesztését, a mai Kútvölgyit,

amely ellátás a Népszava szerint az előző kormányzat idején megszűnt, de a Fidesz 2011-ben azonnal visszaállította, az MSZP 2018-as javaslatát, miszerint szüntessék meg az állami vezetők kiemelt egészségügyi ellátását, már a kormánypárti többségű parlamenti bizottság elutasította.

Kiemelt orvosi felügyeletre egyébként a kormány tagjai, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok, a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei és háznagya, az Országgyűlési Hivatala főigazgatója és igazgatói,

a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, az autonóm államigazgatási szervek elnökei és helyettesei, a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok.

miniszteri biztosok, kormányhivatalok vezetői, központi hivatalok vezetői, kormánymegbízottak és a miniszteri kabineteket vezető kabinetfőnökök jogosultak. Akik éjjel-nappal bármivel bemehetnek oda és a Semmelweisbe. Vagyis közel ezer ember. Várjuk, hogy a covid lightot súlyos pénzekért végighaknizó Győrfi Pálban mi az, ami most elsőként felmerül?

És e listából ki a kedvence?

Befejezésül egy friss pesti vicc:

– Jó napot kívánok, Gálvölgyi Eszter vagyok, rosszul van az apukám…

– Szabad a beteg nevét még egyszer?

– … Fábry Sándor … illetve Nacsa Olivér!

– Két perc múlva ott vagyunk! És tüsszög az illető?

(Farkasházy Tivadar/Facebook)

Valódi Hírek