Dagad a botrány: A földjét akarta védeni a debreceni gazda, terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt elítélték

Kisajátították a birtokát az akkumulátorgyár miatt.

Fenyegető hangvételű leveleket küldött a hivatalnak Madar Miklós debreceni gazda, aki a földje kisajátításáért „megfelelő összeget” akart kapni, ám a bíróság végül felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a férfit a fenyegető hangvételű üzenetei miatt – írta a blikk.hu pénteken.

„Nyolc év alatt idegőrlő levelezés és ki nem fizetett adásvételi ajánlatokkal tarkítva hat részletben

fillérekért sajátította ki a kormányhivatal

a debreceni önkormányzat részére 13 hektár földemet, aki annak hatványáért eladta a kínai CATL gyárnak”

– mondta Madar Miklós a lapnak.

A gazdával végül egy ügyvéd sem állt szóba, ezért végső elkeseredésében levelet írt a kormányhivatalnak, amelyben kifejtette:

ha a földjére lépnek, annak nagyon komoly következményei lesznek.

Két évvel később a rendőrök a saját ágyában lepték meg a debreceni gazdát, 72 órára lecsukták és terrorcselekménnyel való fenyegetés miatt eljárást idítottak ellene.

„Amikor a rendőrök bevittek, azt mondogatták nekem, hogy nem baj, ha a földemet elveszik, mert kitanulhatok egy szakmát és felvesznek majd valamilyen gyárba dolgozni. 50 évesen!”

– fogalmazott felháborodva Madar Miklós, aki a debreceni közmeghallgatáson elmondta a történetét,

mire az ügyészség vádat emelt ellene.

Sőt a vádirat előbb került a koránypárti sajtó kezébe, mint a vádlotthoz, így megsértették a személyiségi jogait. A férfi több ügyvéddel is beszélt, ők úgy látják, a levelek nem merítik ki a terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettét.

Szerintük hivatalos személy elleni erőszakkal való fenyegetést lehetett volna megállapítani, amiért maximum három év szabadságvesztést lehet kapni

– mondta Madar, akit a Debreceni Törvényszék márciusban 2 év – 4 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt, valamint 500 ezer forint bűnügyi költséget is kiszabtak rá.

A gazdának azonban feltűnt, hogy az ítéletben a terrorcselekménnyel való fenyegetés szerepel, amiért sokkal többet lehet kapni, így viszont a vádirat és az ítélet nem fér össze.

„A kirendelt védőm kérte az ítélet kijavítását, de azt az ügyészség idén április 3-án elutasította, mondván, hogy az alkalmazott törvényhely megegyező mindkét iratban. Azért számomra érthetetlen, hogy miért nem lehetett a javítást megtenni”

– nyilatkozott Madar Miklós, akinek 23 hektárjából 10 maradt, de az is használhatatlanná vált a közelben épült út okozta belvízkárok miatt, és hamarosan egy mérgező gyár is lesz mellette.

Elmondása szerint teljesen kisemmizték. Megjegyezte: több milliót is odaadna annak, aki találna neki egy 23 hektáros, 40 aranykorona értékű szántóföldet Debrecen közelében.

A történtekhez annyit fűzött hozzá:

Tönkretesznek embereket egy olyan beruházás érdekében, ami mellesleg

a magyar történelem legnagyobb értékű külföldi befektetése.

Valódi Hírek