Kiütéses győzelmet aratott az ellenzék jelöltje az oroszlányi időközi választáson

A szavazatok több mint felét szerezte a lokálpatrióta szervezet jelöltje.

A szavazatok 54,89%-ával, azaz 149 vokssal az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesület nevű

helyi ellenzéki ernyőszervezet jelöltje, Babai János nyerte az időközi választást

a Komárom-Esztergom vármegyei település 4-es számú egyéni választókörzetében. A voksolásra a 2019-ben nyertes, szintén OLPK-s színekben indult Szabó Mihály lemondása miatt volt szükség.

Az első két helyezett szavazati arányai az oroszlányi időközi választáson. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Különösen figyelemreméltó, hogy míg 2019-ben csupán kettő, ezúttal öt jelölt indult, és így is közel azonos eredményt ért el az ellenzéki induló, mint elődje három és fél évvel ezelőtt. Az időközi voksolás meglehetős érdektelenségben zajlott: a választópolgárok mindössze 15,5%-a jelent meg az urnáknál, ez 272 fős részvételnek felel meg.

Részvételi arány az oroszlányi időközi választáson. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

A második helyezett a független Torma Lajos lett, aki mindössze a voksok 21,43%-át, 54 szavazatot nyert el. Őt a Mi Hazánk indulója, Puskás Alexa követi 12,78%-kal, amely 34 szavazatot jelent. Negyedikként Kaszab Noémi, a Megoldás Mozgalom jelöltje futott be 16 szavazattal, amely 6,02%-ra volt elég. A sort a független Póczik Gábor zárja 13 vokssal, amely 4,89%-os támogatottságnak felel meg.

Érdekesség, hogy

a Fidesz az esélyeket látva nem állított jelöltet.

Oroszlányt 2014 óta irányítja a szocialista illetőségű Lazók Zoltán. Az első ciklusában még szűk baloldali többséggel irányította a települést Lazók, 2019-ben azonban már egy kivételével az összes körzetet megnyerték a Jobbikkal kiegészült helyi összefogás jelöltjei. Az utóbbi időszakban a helyi Jobbik eltávolodott az ellenzéki összefogástól a városban a Választási földrajz nevű politikai oldal értesülései szerint.

A részletes eredményeket >>ITT<< lehet elérni.

Valódi Hírek