Orbán minisztere elárulta: Nyitnak a megújuló energiák felé, de van egy kis bökkenő

2050-ig meghosszabbítják Paks 1 üzemidejét.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Mathias Corvinus Collegiumban tartott előadásában a Paks 1 atomerőművel kapcsolatban kijelentette: húszéves élettartam-hosszabbítás a cél, ennek valószínűleg nem lesz nukleáris biztonsági akadálya. Paks 2-nek azonban bizonytalan a jövője.

Lantos a moduláris reaktorok technológiájának fejlesztéséről is beszélt, amely iránt a környező országok is érdeklődnek, és új alternatívát jelenthetnek a magyar energiapolitikában. Azt is mondta, hogy

a mátrai széntüzelésű erőműre szükség van,

amíg a tervezett gázerőművek meg nem épülnek, amelyekkel a karbonmentes energiaigényt kívánják kielégíteni. Az energiaügyi miniszter kijelentette, hogy szükség van szélerőművekre is, aminek építését az Orbán-kormány évtizedek óta ellehetetleníti.

„A kormány minden karbonmentes technológiát szem előtt tart, a geotermikus energiától a biogázon át a biomasszáig”

– mondta, hozzátéve, hogy jelentős fejlesztésekre van szükség a tárolástechnikában az EU 2050-re tervezett karbonsemleges céljának eléréséhez, de leszögezte azt is, hogy

az orosz energiáról való leválás egyelőre nem opció.

A földgázkereskedelemben hatalmas lehetőségek állnak Magyarország előtt, az észak-déli folyosó kialakulása és további gázvezetékes kapcsolatok kiépítése is szükséges.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek