Keményen beleállt a kormányba a neves teológus: Ezt gondolja a pápa érkezéséről

Kiakadt.

Perintfalvi Rita szerint az Orbán-kormány mindig minden helyzetet úgy alakít, hogy abból politikai tőkét kovácsoljon. Szerinte nincs ez másként akkor sem, amikor Ferenc pápa látogat Magyarországra.

A neves teológus írását változtatás nélkül közöljük:

Most tényleg csak gondolkodom és kérdezek, elemzek. Két opció van a fejemben. Az első negatív, a második pozitív. A napokban kaptam meg azt az újságírói kérdést, mégpedig egy nyugati sajtóstól, hogy miért jön el Ferenc pápa éppen most és éppen ebbe az országba, ami ennyire Oroszország oldalára állt a Ukrajna ellen vívott népírtó háborújában, elárulva ezzel nyugati szövetségeseit és keresve Putyin fenyegető ölelését?

S mennyire abszurd, hogy Orbán Viktor nem átallja azt állítani, hogy Magyarország és a Vatikán az a két állam, ami egész Európában a béke pártján áll, miközben mindenki más a háborút támogatja. Sőt egy esetleges atomháború kitörésének veszélyét kockáztatja. Emlékezzünk rá, hogy OV nemrég írta ki egyik Fb posztjában, majd mondta el egy kormányzati videó üzenetben is, hogy „Ha világháború lesz, akkor atomháború lesz.”

És most pont ide kell eljönnie Ferenc pápának, hogy még az ittlétét is politikailag instrumentalizálni lehessen? Vagy a pápának egészen más céljai vannak? Hát nehéz kérdés. Ami biztos az az, hogy

az orbáni propagandagyár mindent, de tényleg mindent a világon úgy keretez, hogy abból politikai tőkét kovácsoljon magának.

Pont ezért az egykori liberálisból lett mintareformátus (ál)keresztény ádventben már katolikus misére jár (roráté), ahonnan kijőve pökhendi módon az őt kérdező újságírók arcába köpi, hogy „Ember, most jöttem ki a templomból!” OV életében minden egyes szó, minden egyes mozdulat a hatalom megtartását célzó manipulatív üzenet.

Orbán Viktor a saját propagandagyárának fő sztárja,

igazából minden róla szól és legfőképpen arról, hogy mi az az aktuális maszlag, amivel a legjobban hülyét csinálhat a saját szektájának tagjaiból.

Akiknek otthonában már nem Ferenc pápa képe lóg a szegényes sparhelt felett, ahol már csak krumpli van a fazékban, hanem Viktor vezéré, hiszen ő a Megmentő, sőt Megváltó.

Szóval, ha a katolikus egyház feje, akit az orbáni propaganda „demens vénembernek”, sőt „gazembernek” nevezett, aki tökéletes alkalmatlan a pápai poszthoz, Magyarországra látogat, sőt még találkozik is a rezsim első számú Cippola-jával, akkor belőle is pusztán egy ócska eszköz lesz, amit Orbán politikailag a végletekig kihasznál majd. Vagy mégsem?

A mégsem verzió az igazán izgalmas. Amikor két évvel ezelőtt itt járt Ferenc pápa nagyon szép prédikációt mondott az Eucharisztikus kongresszus szentmiséjén. Aminek szinte

minden második mondatában volt egy nagyon keményen megfogalmazott politikai üzenet, mégpedig az orbáni rezsimmel szemben kritikus.

Persze ezt Ferenc pápa ügyesen becsomagolta, nem az első és nyilvánvaló értelmezési síkon, de igenis elmondta, hogy mit gondol Orbán Viktor diktatúrájáról. Akkor elemeztem is azt az szöveget. Én most is ilyen üzenetekre számítok tőle. És remélem is, hogy nem fogja kihagyni a prófétai kritika lehetőségét egy olyan rendszerrel szemben, ami az ő egyházát is megfosztotta szabadságától. S ne feledjük el azt se, hogy a pápa a legdurvább rezsimeket is meglátogatja, mert jelenlétével akarja erősíteni a híveket.

No, nem azokat, akik maguk is a támogatói vagy haszonélvezői az elnyomó diktatúrának. Hanem azokat, akik az egyre durvuló politikai jogfosztás és erőszak közegében is képesek az ellenállásra.

Nagyon remélem, hogy most is valami hasonló dolgot fogunk megérezni Magyarországon! Ti mire számítotok?