Valami nagyon bűzlik Orbán repülőútjaival kapcsolatban – megszólalt a honvédség

Mindenki hallgat a dologról.

Nem tudta kideríteni az adatvédelmi hatóság, hogy mennyibe fájtak a magyar államnak Orbán Viktorék repülőútjai.

A Magyar Honvédség még 2018-ban vásárol 4 repülőgépet, amelyet a kormányzati tisztviselők is használnak, ha nem menetrend szerinti járatokkal utaznak. Ezekből 2 hivatalosan csapatszállító gép, amelyek nagyjából 150 ülőhellyel rendelkeznek. A másik 2 alapvetően magángépnek lett kifejlesztve, leginkább a gazdagok „játékszere”, amellyel 12-16 utas kényelmesen utazhat.

Hivatalosan ugyan ezek is

katonai gépek, de gyakran használják a kormánydelegációk is utazásra.

Szél Bernadett még 2021 őszén, független parlamenti képviselőként nyújtott be közérdekű adatigénylést. Pontosan arra volt kíváncsi, mennyibe kerültek addig a miniszterelnök, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utazásai a honvédség gépeivel.

Szél a napokban szembesült azzal, hogy nem tudhatja meg a választ, ugyanis

a magyar állam érintett szereplői azt állítják, nem tudják a pontos számokat,

és ezt az adatvédelmi hatóság el is fogadta.

A külügynél és a honvédelmi minisztériumnál próbálkozott Szél Bernadett, de mindkét helyről azt a választ kapta, hogy

nem az adott minisztérium kezeli az adatokat.

A Magyar Honvédség Parancsnokságától is ugyanez a válasz érkezett (jelenleg a Honvéd Vezérkar irányítja a magyar hadsereget, így az említett szervezet már nem létezik).

A honvédelmi törvény szerint a főparancsnok felelős a honvédség gazdálkodásáért, így Szél szerint is logikus lenne, hogy tudjon a megkérdezett összegekről.

2021-ig a kormány a honvédségi gépek költségeit éves összesítésben hozta nyilvánosságra, amennyiben a repülőket diplomáciai útra használták.

Az összesítések szerint 2019-ben a külügyminisztérium 765 millió forintot utalt el a honvédelmi minisztériumnak, a pénzügy 15,6 milliót, a belügy 6,1 milliót, a Köztársasági Elnök Hivatala 55 milliót, az Országgyűlés Hivatala pedig 8 milliót.

2021-ben 814,3 millió volt a teljes összeg, ebből csak a külügyi tárca utalt 505,3 milliót.

A történetben azonban van még egy csavar: tavaly novemberben a honvédelmi törvény egy új kitétellel módosult.

Eszerint:

„{a} Honvédség szállítóeszközei és műszaki munkagépei – a rendszeresített harcjárművek és a fegyverzet kivételével – kérelemre, a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyével, megállapodás alapján, térítés ellenében

vagy közfeladat ellátása érdekében ingyenesen ideiglenesen átengedhetők.”

Ez alapján a minisztériumoknak már nem kell elszámolniuk a honvédséggel, mert a hivatalos utakra ingyen átengedhetik a vezérkari főnökök a katonai gépeket a kormány politikusainak. Így elejét vehetik a kérdezősködéseknek, amelyekből az utóbbi időben bőven jutott a Orbánéknak.

A miniszterelnök ugyanis még márciusban „ugrott be” Olaszországba, amikor egy egyiptomi hivatalos látogatásról tartott haza a honvédség egyik gépével.

Az ügyről Gulyás Gergely úgy nyilatkozott:

„technikai landolást hajtott végre a miniszterelnök gépe.”

Az út részleteit már a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség is vizsgálta, azonban szerintük nem történt bűncselekmény, így a nyomozást lezárták.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek