Betelt a pohár: Orbán maffiamódszereit vizsgálja az Európai Parlament

Az Orbán-kormány zsarolja az európai cégeket az EP szerint.

A külföldi vállalatokkal szembeni magyarországi diszkriminációról tart meghallgatást jövő héten az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága – írta a népszava.hu.

A zárt ajtók mögötti tárgyalásokra azok után kerül sor, hogy a német Der Spiegel március végén írt arról, hogy Orbán Viktor újabban maffiamódszerekkel igyekszik kiszorítani egyes német vállalatokat Magyarországról.

Az írás szerzői — az érintett cégek képviselőivel folytatott bizalmas beszélgetések alapján — azt állították, hogy a trükközésekkel az Orbánhoz közeli szövetségesek húznak hasznot.

„Az európai vállalatokat maffiamódszerekkel zsarolja az Orbán-kormány. Ez elfogadhatatlan.

Az Európai Parlament napirendre tűzte a problémát,

miután a médiában megjelent az erről szóló hír”

– mondta a lapnak Daniel Freund német zöldpárti képviselő, a szakbizottság tagja.

Mint írták, az EP április 25-re tervezett zárt ülésére legalább három európai vállalat képviselőjét hívták meg. Hozzátették, a résztvevők egyelőre nem kívánnak a nyilvánosság elé állni, ezért, hogy pontosan mely cégekről van szó, azt egyelőre nem tudni.

A német lap cikkében tett arra utalást, hogy a magyarországi üzleti környezet kedvezőtlen változásai szemet szúrtak az Európai Bizottságnak is. A lap szerint a német Ursula von der Leyen vezette biztosi kollégium már értesítette az Orbán-kormányt a vállalati diszkriminációval kapcsolatos aggodalmairól – írták.

A lap brüsszeli forrása szerint ha a magyar kormánynak nem sikerül eloszlatnia az EU aggályait, azok könnyen bekerülhetnek a magyar gazdaságpolitikáról májusban elkészülő éves brüsszeli értékelésbe és

negatív példaként bekerülhetnek az országspecifikus ajánlásokba.

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának jövő keddi ülésén a német cégek hátrányos megkülönböztetése mellett téma lesz még a testület küldöttségének közelgő magyarországi látogatása is, amelyről szintén zárt körű meghallgatást tartanak az Európai Bizottság és az Európai Csalás Elleni Hivatal és az OLAF részvételével.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a delegáció május 15-17. között látogat Magyarországra. A küldöttséget Monika Hohlmeier, a szakbizottság bajor keresztényszocialista elnöke fogja vezetni, és tagja lesz a finn kereszténydemokrata Petri Sarvamaa, a német szocialista Lara Wolters, a román liberális Ramona Strugariu és a német zöldpárti Daniel Freund.

A DK-s Rónai Sándor és a momentumos Cseh Katalin nem rendes tagként ugyan, de részt fognak venni a programon, amelyen jelenleg is dolgoznak a parlamenti képviselők.

Valódi Hírek