Titkos amerikai hírszerzési tervek szivárogtak ki az orosz-ukrán háborúról

Az USA nemzetbiztonsági titkait is érintik a dokumentumok.

Dél-Korea is tud a több titkos amerikai katonai dokumentum kiszivárgásáról szóló hírekről, és azt tervezi, hogy az Egyesült Államokkal egyeztetéseket folytat a kiszivárogtatás nyomán felmerült kérdésekről – közölte vasárnap egy dél-koreai elnöki tisztviselő a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

Mint a Portfolio írta, számos titkos amerikai katonai dokumentum került fel a közelmúltban a közösségi médiára.

A Reuters birtokába került dokumentumok egyike részleteket tartalmazott a dél-koreai vezető tisztségviselők közötti belső megbeszélésekről, amelyek arról szóltak, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Szöulra, hogy segítsen fegyvereket szállítani Ukrajnának – írták.

Dél-Korea beleegyezett, hogy tüzérségi lövedékeket ad el, hogy segítsen az Egyesült Államoknak feltölteni készleteit, ragaszkodva ahhoz, hogy a „végfelhasználó” az amerikai hadsereg legyen. Azonban – az anyag szerint – vezető dél-koreai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az USA Ukrajnába irányítja át a lövedékeket – áll a dokumentumban.

Mint írták, Dél-Korea jelentős üzleteket kötött, amelyekben több száz harckocsit, repülőgépet és más fegyvereket szállított a NATO-tag Lengyelországnak, mióta Oroszország megszállta Ukrajnát.

Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök azonban közölte: egy dél-koreai törvény, amely tiltja a fegyverek szállítását konfliktusban álló országoknak, megnehezíti a fegyverek küldését Ukrajnába.

A New York Times és a Washington Post közlése szerint a dokumentumok első részletét március elején tették közzé a Discordon, a videojátékosok körében népszerű közösségimédia-felületen.

Az anyagok pontos részleteket tartalmaztak

  • az ukrán hadszíntérről,
  • az amerikai fegyverek Ukrajna általi használatáról
  • és az ukrán csapatok kiképzéséről.

Mint írták, pénteken kiszivárgott egy újabb köteg titkosított dokumentum az Egyesült Államok nemzetbiztonsági titkairól.

A CNN arról számolt be, hogy ezek a kiszivárgott dokumentumok érintették a Wagner-csoport afrikai műveleteit, Izraelt, az ukrajnai háborút, az Egyesült Arab Emírségek Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól szóló hírszerzési kérdéseket, valamint a dél-koreai aggodalmakat az Egyesült Államoknak való lőszerek szállításával kapcsolatban.

Mindezen túl szóba kerül még Irán nukleáris programja és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság rakétaprogramja is.

A CNN egy névtelenségét kérő amerikai tisztviselőre hivatkozott, aki szerint ezek a dokumentumok „valóságosnak tűnnek”.

Szombaton még mindig felkerültek a kiszivárgott anyagokról készült fényképek a különböző közösségi oldalakra.

A tervek szerint a dél-koreai elnök április 26-án találkozik Joe Biden amerikai elnökkel washingtoni állami látogatása során, hogy tárgyaljanak az ügyben.

(reuters.com / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek