Árnyékkormány: A roma kultúra a magyar és az európai kultúra elidegeníthetetlen része

Feladatuknak tekintik, hogy a roma társadalom büszkeséggel élhesse meg kettős identitását.

„Április 8-a a roma kultúra ünnepe. Annak a kultúrának, ami több száz éve alakítja, színesíti a magyar és az európai művészetet, nyelveinket, történelmünket. Magyarország és Európa legnagyobb kisebbségének kultúrája és történelme éppen ezért a magyar és az európai kultúra egyetemes és elidegeníthetetlen alkotóeleme”

– írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Herfort Marietta, az arnyékkormány romaügyi főtanácsadója és Varga Ferenc országgyűlési képviselő, nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos

„Helyet és teret kell teremtenünk arra, hogy több száz év együttélés után a roma társadalom végre büszkeséggel élhesse meg kettős identitását, helye és tere legyen kultúrájának, történelmének vagy éppen sokszínű irodalmának, képzőművészetének a tankönyveink hasábjain, a múzeumokban, a médiában vagy éppen a köztereken”

– írták.

„Nem építhetünk befogadó társadalmat, nem bonthatjuk le az intézményesült cigányellenességet egymás kölcsönös tisztelete nélkül, ahhoz pedig az kell, hogy

a romákra értékként, társadalmunk és társadalmi örökségünk részeként tekintsünk”

– tették hozzá.

„Feladatunk, hogy a romák társadalmi megbecsülése ne csak április 8-án, hanem az év többi napján is ugyanilyen figyelmet kapjon.

Az árnyékkormány azon dolgozik, hogy a romák társadalmi, gazdasági és szociális hátrányait megszüntesse, hogy hozzáférhető és megfelelő minőségű oktatást, egészségügyi ellátást, lakhatást és munkát teremtsen, hogy április 8-a végre arról szólhasson, amiről kell. Örömről, büszkeségről, sokszínűségről”

– írták közleményükben.

Valódi Hírek