Besokallt Mesterházy Attila: Kilépett az MSZP-ből és új pártot alapított

Szerinte az MSZP már csak árnyéka önmagának, és törekvésük sincs rá, hogy visszaszerezzék régi befolyásukat.

Kilép a Magyar Szocialista Pártból Mesterházy Attila – jelentette be kedden a közösségi oldalán a politikus.

A párt volt elnöke szinte napra pontosan 23 éve lépett be az MSZP-be, hosszú gondolkodás után döntött úgy, hogy a „közös utazásuk” véget ért.

„Véleményem szerint az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nekem úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére”

– Mesterházy többek között ezzel indokolta távozását.

Azonban nem mond búcsút a politikának, ugyanis az utóbbi időben sokat gondolkodott azon, milyen vízóra és stratégiára lenne szükség. Végül Szakács László barátjával együtt úgy döntöttek, közösen alapítanak egy új szociáldemokrata, balközép pártot, amelynek neve:

„Szocialisták és Demokraták”.

„A kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról. Sőt, emellett többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak”

– fogalmazott a politikus, szerinte többek között ezért is van szükség az új pártra, amely hisz a „szabadság-egyenlőség-testvériség” gondolatrendszerében, és amely nemzeti modernizációra törekszik, erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euro-atlanti szövetségi rendszerben.

Mesterházy 2002 és 2004 között a gyermek-, ifjúsági és sport minisztériumi politikai államtitkára posztot, majd 2004 és 2006 között az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi politikai államtitkár posztot töltötte be. 2006-tól 2009-ig az MSZP frakcióvezető helyetteseként, majd 2009-tól 2014-ig a párt frakcióvezetőjeként tevékenykedett.

„Voltam az MSZP egyszerű tagja, frakcióvezetője, elnöke és miniszterelnök-jelöltje is.

Sokat kaptam ettől a közösségtől, amit nem felejtek, amiért hálás vagyok, ezért mindig törekedtem is arra, hogy a munkámmal viszonozni tudjam ezt. Köszönöm a párttagok sok éves támogatását! Tudnotok kell, csak a párttagságom változik, nem az elveim”

– zárta sorait a politikus.

Mesterházy Attila bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

Távozom, de nem búcsúzom

Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból.

Távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni.

Véleményem szerint az MSZP már csak árnyéka önmagának,

elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nekem úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére. Pedig a választások óta eltelt egy évben lett volna erre alkalom bőven (infláció, energiaárak, háború, korrupció, tanárok sztrájkja, egészségügy, stb.).

A várakozásommal ellentétben az MSZP tisztújítása óta eltelt 5 hónap sem hozott újat, minden folytatódott úgy, ahogy korábban. Ezért jutottam arra, hogy felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon.

Belefáradtam ebbe, így inkább távozom. Így lesz megnyugtatóbb az MSZP vezetésének és így lesz jobb nekem is.

Távozom az MSZP-ből, de nem búcsúzom a politikától. Sok megkeresés, biztatás, beszélgetés és mérlegelés után döntöttem úgy, hogy új utat fogok keresni. Aktív emberként tenni akarok a hazámért, a baloldalért.

Harcolni akarok azért, amiben hiszek, amiről meg vagyok győződve, hogy a nemzet érdekét szolgálja. Azért, hogy társadalmi többséget teremtsünk annak a gondolatiságnak, amely nem a megosztásra és kirekesztésre épül.

Ezért az elmúlt hónapokban sokat töprengtem azon, hogyan lehetne új szavazókat megnyerni, hogy milyen politikára, vízióra és stratégiára van szükség ehhez.

Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért, Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével, közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, >>Szocialisták és Demokraták<< néven.

Egy évvel a választások után úgy látjuk, hogy a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem. Az MSZP szavazótábora pedig már évek óta folyamatosan csak csökken.

Meggyőződésünk, hogy sok új szavazó balközépről, a szociáldemokrata értékrendet vallók közül jöhet csak. A kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról.

Sőt, emellett többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak.

Ezért helye van egy olyan új pártnak, amely szociáldemokrata értéket képvisel, igazságos Magyarországot akar, hisz a „szabadság-egyenlőség-testvériség” gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euro-atlanti szövetségi rendszerben.

Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg

egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében.

Hiszünk abban, hogy most, amikor egyre többen kerülnek kétségbejtő egzisztenciális helyzetbe, amikor nőnek a társadalmi egyenlőtlenségek és feszültségek, ill. napról napra távolabb vagyunk az igazságos Magyarország eszményétől,

amikor csúcsra jár a rubeljobboldal hazugsággyára, amikor egyre gyakrabban kérdőjelezik meg euro-atlanti értékrendünket, most van igazán szüksége Magyarországnak egy a nemzeti érdekeket és a realitásokat szem előtt tartó, karakteres és bátor szociáldemokrata politikára. Mi ezt fogjuk képviselni.

Voltam az MSZP egyszerű tagja, frakcióvezetője, elnöke és miniszterelnök-jelöltje is. Sokat kaptam ettől a közösségtől, amit nem felejtek, amiért hálás vagyok, ezért mindig törekedtem is arra, hogy a munkámmal viszonozni tudjam ezt. Köszönöm a párttagok sok éves támogatását! Tudnotok kell, csak a párttagságom változik, nem az elveim!

Szinte napra pontosan 23 éve léptem be az MSZP-be. Ez a közös utazás itt és most véget ért.

>>szoc-dem.hu<<”


(Mesterházy Attila/Facebook)

Valódi Hírek