Rendkívüli: Navracsics bevallotta, amit Orbán nem akart hallani

Úgy véli, már a nyugat-magyarországi régió is megtorpant a fejlődésben.

A főváros és a budapesti régió állja a versenyt más közép-európai fővárosi régiókkal, a többi régió azonban, köztük

a nyugat- és a közép-dunántúli is „megtorpant a felzárkózásban”

– beszélt minderről Navracsics Tibor csütörtökön Mosonmagyaróváron egy szakmai konferencián.

Az MTI beszámolója szerint a területfejlesztési miniszter úgy véli, a megtorpanásnak számos oka van, köztük több külső ok is, mint a koronavírus-járvány és az Európai Unió gazdaságának mostani problémája, de – fejtette ki a miniszter – „ha csak egy elemet hatalmunkban áll megváltoztatni”, akkor kísérletet lehet tenni arra, hogy új lendületet kapjanak a régiók, a vármegyék, a települések és a közösségek a növekedésben.

Navracsics vélekedése szerint a centralizált fejlesztéspolitika helyett a területi szemléletet kell visszavezetni a magyar politikai döntéshozatalba.

Kijelentette: a területi dimenzió az, ami a magyar fejlesztéspolitikát sokkal nagyobb sikerekre tudja vezetni, és ennek következtében az ország is kitörhet a közepes jövedelmű és közepes fejlettségű országok fejlődési csapdájából, amely által „a felzárkózási ütemünket is gyorsabbá tehetjük”.

„A területi különbségek láthatóságához és kezelhetőségéhez

a kormánynak szüksége van olyan szakemberekre,

akik akár a tudományos munkásságuk, akár a gyakorlati tevékenységük során tudással és adatokkal tudják segíteni ezt e tevékenységet”

– magyarázta a miniszter.

„Ismét bebizonyíthatjuk, hogy Magyarország regionalitás szempontjából olyan

sokszínű ország,

amely megérdemli, hogy meglássuk, melyek azok a belső perifériák, határ menti térségek és a fejlett régiókon belüli hátrányos térségek, amik külön odafigyelést érdemelnek”

– hangoztatta a miniszter.

(MTI)

Valódi Hírek