Gréczy Zsolt: Egy kispárti közös lista csupán menekülés lenne

Vélemény.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője közösségi oldalán fejtette ki véleményét a kis pártok európai parlamenti választásokon való közös indulásáról.

Facebook-oldalán közzétett írását változtatás nélkül közöljük:

MENEKÜLÉS AVAGY INDULJANAK-E KÖZÖS EP-LISTÁN A KISPÁRTOK?

Olvasom több helyen is, hogy a kispártoknak érdemes lenne közös listán indulni az európai parlamenti választáson. Az emellett kardoskodók legfőbb érve az, hogy ha külön indulnak, esélyük sincs megugrani a mandátumot érő 5 százalékot. Ám ha közös listán szerepelne az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd, akkor együtt akár két mandátumot is szerezhetnek – kb. 10 százalékos eredménnyel.

Nos, egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen esetben e pártok támogatottsága összeadódna, de ez az okfejtés már azon elbukott, hogy Gyöngyösi Márton révén a Jobbik hivatalosan bejelentette az önálló indulást – korábban ezt már Tordai Bence is megtette a Párbeszéd esetében.

Úgy látom, egy kispárti közös lista csupán menekülés lenne.

Menekülés attól, hogy szembesülni kelljen a valós támogatottság megismerésével. Az európai parlamenti választás tisztán listás voksolás, amely több millió ember megkérdezésével készülő egyértelmű közvéleménykutatás. Iránymutató a 2026-os megmérettetés előtt. Megmutatja, ki, hol tart, mennyit dolgozott, mennyit ér.

A kispártok közös indulása más szempontból is törékeny vállalkozás lenne. Ki vezetné az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP közös listáját? Mivel egy, legfeljebb két mandátumról beszélünk, mind a négy pártnak nem is jutna brüsszeli képviselő hely. Biztos, hogy a szavazóik is automatikusan voksolnának egy közös listára? Négy párt közös indulása sem ad ki négy mandátumot, legfeljebb – jó esetben – kettőt. Ki mond le erről és mi ennek az ára? Hol van ebben a Momentum? Ha ők is a kispártok listáján indulnak, rögtön elfoglalnák a jelenlegi képviselőiknek az első két helyet? Vagy kockáztatva maguk elé, közé engednek valakit a listán?

Ha a Momentum is ebben a csapatban indul, rögtön betolja önmagát a kispártok közé?

Akik közösen indulnak, egyértelműen beismerik, hogy önállóan nem érik el az 5 százalékot, és akkor ez nagyjából 2026-ra is kijelöli a pályájukat. Ezt akarják elkerülni, akik a közös indulás mellett érvelnek.

A Donáth-doktrína szerint nem kell ennyi párt. Ebben mutatna irányt, ha mindenki külön sorakozna a startvonalhoz, és kiderülne, kik váltak reménytelenül 1-2 százalékos csoporttá.

Az pedig további kérdéseket vetne fel az EP-választás után…”

Valódi Hírek