Mi történt? Az Orbán-kormány megkérdezi az embereket egy fontos témáról

Kiskapu lesz.

Az Orbán-kormány társadalmi vitára bocsátotta az építészeti törvényt, amely a Pest megyei agglomerációs helységek terjeszkedésének szab határt.

A természeti környezet megóvására hivatkozva a Lázár János vezette építési és közlekedési minisztérium szigorú keretek közé szorítaná az új beépítésre szánt területek kijelölését – írta meg a Népszava.

A szigorítás bár érvényes az egész országra, látható, hogy a Budapest vonzáskörzetében lévő városoknak, falvaknak szabtak olyan feltételeket, amiket szinte lehetetlen lesz teljesíteni.

A törvény előírja, hogy nem csökkenhet egy település zöldterületének nagysága, ha zöld- illetve erdőövezetből hasítanának ki területet, azzal megegyező méretű és biológiai aktivitású területet kell csereként kijelölnie az önkormányzatnak.

A törvény szerint a településeket 500 méteres zöldövezettel kell körülvenni, hogy megakadályozzák azok összenövését.

Külterület csak akkor lesz kinevezhető építési területnek, ha a település határain belül már nincs szabad telek, amire lehetne építkezni. Az új parcellázású résznek elérhetőnek kell lennie burkolt úton, az önkormányzatnak igazolnia kell, hogy a közműellátás biztosított lesz, es az óvodai, általános iskolai és egészségügyi alapellátás elérhető a településen vagy annak 5 kilométeres környezetében.

Itt sem maaradt el azonban a kiskapu, az országos főépítész felmentést adhat a 3 százalékos szabály alól kiemelt közérdek esetén.

„Jó az irány, de a mindennapokban és a településtervezés és a helyi döntések szintjén sok logikai és településszerkezeti buktatót rejt magában”

– ezt a Magyar Építész Kamara Terület- és Településrendezési Tagozata nyilatkozta a tövénnyel kapcsolatban.

Érd polgármestere, Csőzik László megkésettnek tartja a szabályozást, de szerinte az agglomerációs települések további szétterülésének megakadályozását célzó jogalkotói szándék örvendetes.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek