Vásárhelyi Mária egy egészen furcsa dologra hívta fel a figyelmet a szombati tömegbalesettel kapcsolatban

Pontokba szedte, amit megtudott.

Megdöbbentette az országot a szombati M1-es autópályán történt tömegszerencsétlenség, amelyben több mint 40 jármű ütközött egymással, egy személy életét vesztette, többen súlyosan megsérültek.

A baleset bekövetkezéséhez több tényező együttes megjelenése vezetett, vannak, akik szerint nem csak a járművek vezetőit lehet okolni a szerencsétlenségért.

Közöttük van Vásárhelyi Mária is, aki hétfői Facebook-bejegyzésében gyűjtötte össze azokat az információkat, amiket eddig a baleset körülményeiről lehet tudni.

Mit tudtunk meg eddig az M1-en történt szombati tömegszerencsétlenségről?
Tudjuk, hogy már a baleset előtti órákban is katasztrofálisak voltak a látási viszonyok az autópálya egyes szakaszain.

Tudjuk, hogy a baleset előtt másfél órával, már történt egy szerencsétlenség ugyanabban a térségben, ahová mentőhelikoptert és több rohamkocsit kellett küldeni a súlyos sérültek miatt.

Tudjuk, hogy a rendőrség és a Közút Felügyelőség tisztában volt a veszéllyel, hiszen a forgalomjelző táblára kiírták, hogy erős oldal szél és rossz látási viszonyok tapasztalhatók, de semmiféle más óvintézkedést – forgalomlassítás, elterelés, lezárás – nem tettek.

Tudjuk, hogy Szlovákiában a porfelhő miatt ugyanebben az időben lezárták az ottani autópályát, nem engedtek fel autót a pályára.

Ács Sándornétól, a Kishantosi Mintagazdaság volt vezetőjétől azt is tudjuk, hogy a por, amelyet széthordott a szél, valójában azért keletkezett, mert

Mészárosék és Tiborczék, az új földesurak, kiirtották

azokat a fa- bokor- és egyéb növénysorokat, amelyek feladata a föld megkötése lett volna.

Ugyanolyan barbár módon tarolták le ezeket a földeket is, mint az Európában egyedül álló Kishantosi Mintagazdaságot. Éppen úgy ahogyan a gyarmatosítók bántak a gyarmatok népeivel és természeti kincseivel.

Láthatjuk, hogy sem Pintér Sándor belügyminiszternek, sem Mészárosnak és Tiborcznak – a Közútfenntartó üzemeltetőinek és a pálya melletti földek birtokosainak –

nincs mondanivalójuk

az egy halálos áldozattal és 39 sérülttel és hatalmas anyagi kárral járó balesetről, és ezerrel megindult a szerecsenmosdatás, mely szerint kizárólag az autósok és kamionosok tehetnek a szerencsétlenségről. És biztosak lehetünk benne, hogy a vizsgálat is erre a megállapításra fog jutni.

Pedig mennyivel jobb és biztonságosabb lenne az élet ebben az országban, ha Pintér Sándor nem a pedagógusok és orvosok, hanem a rendőrség soraiban tenne rendet, Mészáros visszatérne a gázszereléshez, Tiborcz pedig… számára nincs ötletem, mert

a lopáson kívül semmi másban nincs szakmai gyakorlata.

Nem hittem volna, hogy 40-50 évvel az olaszországi maffiafilmek – »A vizsgálat lezárult, felejtse el«, »Egy rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek« stb. – elkészülte után a valóságban is átélem mindazt, amit akkor a mozikban elborzadva láttam.

(Vásárhelyi Mária/Facebook)

Valódi Hírek