Nem hajlandó elszámolni az ellenzéki újságírók mocskolására szakosodott fideszes propagandaszervezet

Mibű?

A magát viccesen Transzparens Újságírásért Alapítványnak nevező, valójában az ellenzéki újságok és újságírók vegzálására és lejáratására létrehozott fideszes propagandaszervezetnek küldött kérdéseket a Magyar Hang.

A lapnak az tűnt fel, hogy a fideszes propagandaszervezet egyre-másra veszi fel az alkalmazottakat (a honlapjuk szerint már foglalkoztatnak „menedzsert”, „stratégiai igazgatót”, „operatív és kommunikációs igazgatót”, több állítólagos „elemzőt” és kommunikációs munkatársat), eközben pedig nem tisztázott, hogy milyen pénzből teszik mindezt.

A Magyar Hang megkérdezte, hogy a magát ironikusan Transzparensnek nevező alapítványnál

  • mennyi támogatást kaptak az alapítvány 2018-as bejegyzése óta,
  • és kérték, hogy nevesítsék az egymillió forintnál nagyobb összeget adományozókat.

Arról is érdeklődtek, hogy hány alkalmazottjuk van és mekkora a bérköltségük, beleértve a megbízásos szerződéseket is.

Megkérdezték azt is: mi az oka annak, hogy az éves beszámolók közül csak a 2019-es érhető el a honlapjukon.

A kormányfüggetlen újságírók lejáratására alakult fideszes propagandaszervezet „menedzsere”, Nagy Károly nem válaszolt a Magyar Hangnak arra a kérdésére, hogy összesen mennyi támogatást kaptak az elmúlt években, ám azt állította: nem kaptak 1 millió forintnál nagyobb támogatást az alapítvány bejegyzése óta.

Szerinte jelenleg az alapítvány három alkalmazottal működik, és a bérköltségeket a lezárt éveket követően a beszámolóik tartalmazzák.

(A lap érdeklődésének hatására időközben több éves késéssel feltették oldalukra a 2020-as és 2021-es beszámolókat.)

A Magyar Hang szerint ez sem teljesen igaz: a 2021-es beszámoló valóban tartalmazza, hogy 1,8 millió forint volt a személyi jellegű ráfordítás 2021-ben, ám a 2019-es és 2020-as beszámolóból „kifelejtették” a legfontosabb oldalt: azt, ami a kiadásokat és a bevételeket tartalmazná.

Tehát sem a 2019-es, sem a 2020-as beszámolóban nem töltötték ki az „Egyszerűsített éves beszámoló eredménykimutatása” nyomtatványt, amelyből kiderülne, hogy mennyi támogatást/adományt/bevételt szereztek az adott évben. Ezt a hibát nem követték el 2021-ben: akkor az alapítvány állítólag veszteséges volt.

A Magyar Hang újabb levelet küldött a „menedzsernek”, hogy miért töltötték ki hiányosan a bevallásokat, de Nagy Károly erre a levélre már nem válaszolt.

„Összegezve tehát tovább titkolják, honnan és mennyi bevételük volt, de 2023-ban a honlapjuk szerint eltartanak belőle stratégiai, operatív és kommunikációs igazgatót, három elemzőt és kommunikációs munkatársat is.

Sőt, biztos forrásból tudjuk, hogy további munkatársak felvételét tervezik – piaci újságírókat keresnek meg „elemzői” munkakörbe, magyarán lejárató cikkek írására.”

– hívja fel a figyelmet a Magyar Hang.

NYF-kommentár: Amit tenni tudsz, hogy ha valahol feltűnik a Transzparens Újságírásért Alapítvány neve, akkor tudatosítod, hogy egy fideszes propagandaszervezetről van szó, ha pedig meglátod ezeket a fejeket a tévében, akkor egy szavukat sem hiszed el.

Nagy Károly (balra) és Szalai Szabolcs (jobbra), a Transzparens Újságírásért Alapítvány „menedzsere”, valamint „stratégiai igazgatója”

Valódi Hírek