Kitört a pánik: Szakértők újabb világválságra figyelmeztetnek, miután váratlanul bedőlt egy fontos pénzintézet az USA-ban

Nagy bajtól tartanak.

Joe Bidenhez fordult Kalifornia kormányzója, miután összeomlott az állam gazdaságában fontos szerepet játszó Silicon Valley Bank. A történtek miatt egyre nagyobb a nyomás az USA központi kormányzati bankrendszerén, a Feden és az amerikai betétbiztosítón, az FDIC-n, hogy megvédjék a betéteseket.

Gavin Newsom, az USA nyugati partvidékén fekvő állam kormányzója azért kéri az USA kormányának a beavatkozását, hogy megvédjék a munkahelyeket, és ezzel egyben Kalifornia innovációs hálózatát is. Érdekesség, hogy az SVF

mindössze két nap alatt jelentett csődöt,

betétesei elsősorban technológiai vállalkozások, prémium borászatok és jómódú magánszemélyek voltak.

A pénzintézet csődjét nemzetközi szakértők az USA történetének

második legnagyobb banki összeomlásaként tartják számon.

Ennél nagyobb csak 2008-ban történt elemzésük szerint.

A csőd elkezdte éreztetni a hatását a nemzetközi bankszektorban. A számos startup-vállalattal kapcsolatban álló SVB londoni fiókja is beszüntette a működését. A bank nem csak Kanadában és Nagy-Britanniában, hanem Dániában, Indiában, Kínában, Németországban, Svédországban is jelen volt.

A technológiai iparágban tapasztalható nehézségek jelentették a végső döfést a becsődölt cég számára. A bank az utóbbi időszakban a működését a nála elhelyezett betétekből tudta csak biztosítani, ez pedig ahhoz vezetett, hogy a hatóságok pénteken csődeljárást kezdeményeztek ellene.

Időközben megszólalt az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen is megszólalt. A CBS televíziónak adott szombati interjújában azt közölte, hogy a központi kormányzat egyelőre nem tervez pénzügyi segítséget nyújtani az SVB-nek, de nyilatkozata szerint mindent megtesznek azért, hogy a betétesek hozzájuthassanak pénzükhöz.

(Portfolio/MTI)

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek