Mi történt? Fellázadtak az állami vállalat dolgozói – több százan követelnek béremelést

Betelt a pohár.

Több százan tüntettek szombat délelőtt Budapesten a Batthyány téren és a Fő utcában a postai dolgozók bérének emeléséért – számolt be róla Magyar Hang.

A tüntetésen többek között kiemelték:

a postai dolgozók csaknem fele keres a garantált bérminimum szintjén.

A három éves bérmegállapodásban 2023-ra előirányzott 2 százalékos béremelést pedig a jelenlegi gazdasági helyzetben elfogadhatatlannak tartják. Hozzátették: a jelenlegi gazdasági helyzetben tíz százalékos béremelés sem lenne elégséges.

Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta, békés és politikamentes demonstrációra készültek.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége és a Kézbesítők Szakszervezete jelenleg ki van zárva a Magyar Postánál zajló bértárgyalásokból, mert nem írták alá a három évre szóló, összesen 15 százalékos alapbér-fejlesztésről szóló bérmegállapodást, amelyet a Magyar Posta a két legnagyobb postás szakszervezettel, a Postás Szakszervezettel és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetségével kötött 2021-ben.

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke közölte: ugyan kérték, hogy őket is vonják be az egyeztetésekbe a bértárgyalásokról, szerinte ezt a megállapodást korábban aláíró két szakszervezet nem szeretné.

A tüntetést szervezők szerint a bérmegállapodás 2 százalékos béremelést irányzott elő 2023-ra, ami

az érdekképviseletek szerint elfogadhatatlan.

Tusz Ferenc elmondta, a bértárgyalásban résztvevő szakszervezetek hosszú tárgyalások után 3 százalékos béremelést tudtak elérni a 2 százalék helyett,

a demonstráció bejelentését követően azonban már tíz százalékos béremelésről szóltak a hírek,

viszont az érdekképviseleti vezető szerint ezzel sem jutnának előrébb:

inflációkövető bérfejlesztést követelnek.

Közölte: a Magyar Posta mintegy 25 ezer dolgozójának csaknem fele, 12 ezer 200 munkavállaló a garantált bérminimumot keresi.

A szakszervezeti vezető megemlítette, hogy több más állami cégnél is már megtörténtek a bérmegállapodások.

Erre kitért Dobi István is, aki a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnökeként a szakszervezet nevében szolidaritását fejezte ki a postai dolgozók irányában: emlékeztetett, hogy más közszolgáltatási ágazatokban 15-16 százalékos, de van, ahol 18 százalékot elérő bérfejlesztést hajlottak végre.

„Elárulja a dolgozók érdekeit az, aki 3 éves bérmegállapodást ír alá, hiszen 2021-ben senki nem láthatja előre, hogy 2023-ban milyen gazdasági környezetben kell dolgoznia a munkavállalóknak”

– mutatott rá Dobi István.

A tüntetés végén a szakszervezeti vezetők a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak szóló petíciót adtak át a tárca Vám utcai épületében, amelyben

  • inflációkövető alapbérnövelést követeltek 2023 január 1-jéig visszamenőleg, mert a bérek lemaradtak a nemzetgazdaságban elérhető fizetésektől,
  • valamint átfogó képet szeretnének kapni a postát érintő stratégai elképzelésekről, mint a postai hálózat átalakítása vagy az úgynevezett szakosított kézbesítés bevezetése, illetve a létszámleépítés.

A Magyar Posta február 28-án közölte: csoportos létszámleépítést hajt végre,

elbocsátja 1200 munkavállalóját.

Mindezt azzal indokolták, hogy „az Európát sújtó és elhúzódó szankciós energiaválság egyre nehezebb gazdasági környezetet teremt”.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek