Kiderült: Rendesen mellényúltak Orbánék, súlyos alkut kötöttek Putyinékkal

Cirka 10 százalékos felárral vesszük az orosz gázt.

2022-ben 4,3 milliárd köbméter gázt kaptunk az oroszoktól. Míg a 2021-ben leszállított, 5,9 milliárd köbméterért összesen 544 milliárd forintot fizettünk, addig a 2022-es,

több mint negyedével kisebb adagért közel négy és félszer többet, összesen 2,4 ezermilliárdot.

Ebből 2021-re 92, 2022-re 574 forintos köbméterenkénti átlagár adódik – számolt be róla a Népszava a holland gáztőzsde, a TTF mértékegységei alapján.

A lap számításai szerint, ha a gázt nem az orosz szerződés alapján, hanem a szabad piacon vettük volna meg, úgy körülbelül 265 milliárd forintot takarítottunk volna meg a tavalyi évben.

A lap megjegyezte: ezért is különös Orbán Viktor politikája, ami hazánk unión belüli helyzetét folyamatosan veszélyezteti, és látványosan a Moszkva-barát irányvonalat képviseli. Orbán szerint ennek az az oka, hogy az oroszoktól megkapjuk a szerződésben megrendelt gázt.

Hozzátették, Moszkva ma már csak a magyar-orosz megállapodást nem szegte meg a szállítások egyoldalú leállításával. Azok az országok viszont, amelyek gázcsapját Vlagyimir Putyin elzárta, azóta sikerrel váltottak más beszállítóra.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek