Olyan ajándékot vitt Novák Katalin a távozó cseh elnöknek, amilyenre senki nem számított

Köszönetképpen adta át.

Elismerésben részesítette a leköszönő cseh elnököt Novák Katalin. A magyar államfő pénteken a prágai sajtótájékoztató elején

a Magyar Érdemrend nagykeresztje láncot adta át Milos Zemannak.

A politikus a magyar-cseh barátságért, a 33 éves politikusi pályafutásáért és a visegrádi együttműködésben tett erőfeszítéseiért kapta a kitüntetést.

Novák Katalin elmondta, többek között a cseh-magyar kétoldalú együttműködésről, az orosz-ukrán konfliktusról és a visegrádi kapcsolatokról beszéltek Milos Zemannal. Úgy fogalmazott, mindketten elítélik az orosz agressziót, kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és a mielőbbi békét kívánnak elérni.

A cseh-magyar kapcsolatokról megosztotta, gazdasági, kulturális és turisztikai területen is további erősítésre törekszenek. A visegrádi együttműködésről kifejtette, hiszi, hogy a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek erősek, összeforrasztják a V4 országait.

„Aki a visegrádi együttműködést támadja, az az ész és a szív szövetségét támadja, és elnöksége alatt is azért fog dolgozni, hogy ez ellen minél hatékonyabban fel tudjanak lépni. Mint mondta, híve a visegrádi együttműködésnek, és hisz a közös gazdasági, kulturális, történelmi értékek egybeforrasztó képességében”

— fogalmazott Novák.

A magyar köztársasági elnök azt is elmondta, úgy tudja, március 20-án szavaznak Svédország és Finnország NATO-tagságáról a magyar Parlamentben.

(MTI)

Valódi Hírek