FRISS: A DK saját hétpontos határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a válságból való kilábalás érdekében (+videó)

Ez jelentené a kiutat a megélhetési válságból.

A Fidesz egy hétpontos határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek. A békepártinak hazudott javaslat valójában egy újabb üres lépés Magyarország EU-ból való kilépése felé – jelentette ki Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, csütörtökön.

„Így nem is lehetett kérdéses, hogy az Orbán-rendszer ellenfeleinek választ kell adniuk a kormánypárti provokációra”

– hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a DK az EU és NATO tagságunk veszélyeztetése helyett, Magyarországgal és a magyar emberek érdekeivel foglalkoztak, azzal, hogy mit tenne ebben a helyzetben egy felelős kormány.

Mint mondta, ezért a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója az árnyékkormány megbízásából

egy saját, szintén hétpontos határozati javaslati csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek,

hogy Magyarország kiutat találjon az Orbán-rendszer által okozott megélhetési válságból, és végre elérhető közelségbe kerüljön az európai jólét.

A politikus közölte, a hét pont tartalma a következő:

  • Le kell törni az elviselhetetlen élelmiszer-drágulást okozó orbáni inflációt. Ehhez csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját, és csökkenteni kell az üzemanyagok adóterhét is.
  • Véget kell vetni a rezsikatasztrófának, amit a kormány a hétszeres rezsiemeléssel okozott. Ehhez nyilvánosságra kell hozni az eltitkolt orosz gázszerződéseket, csökkenteni kell a rendszerhasználati díjakat, támogatni kell a megújuló energiát, és meg kell duplázni az embereknek kedvezményesen adott áram és gáz mennyiségét.
  • Segíteni kell a nyugdíjasokat a válságban: ehhez ki kell fizetni nekik a tavalyi évben elmaradt nyugdíjemelés összegét visszamenőlegesen. Be kell vezetni a negyedévente esedékes nyugdíjkorrekciót, és 100 ezer forintot kell adni az átlag alatti nyugdíjat kapó időseknek.
  • Be kell vezetni az európai minimálbért a szakszervezetekkel és a munkaadókkal egyeztetve. Véget kell vetni annak a tarthatatlan és szégyenteljes helyzetnek, hogy Magyarországon keresnek a legkevesebbet az emberek európai összehasonlításban.
  • Le kell állítani az akkumulátorgyárak építését, és törvényi garanciát kell adni az embereknek arra, hogy soha nem épülhet a lakóhelyük közelében hasonló üzem a szükséges környezeti hatástanulmány és a közelben lakók megkérdezése nélkül.
  • Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez: helyre kell állítani a magyar jogállamot, és haza kell hozni azokat az uniós pénzeket, amiket a 12 éve tartó kormányzati korrupció miatt függesztettek fel.
  • Újra rögzíteni kell, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, ezt pedig senki és semmiért nem teheti kockára. Ezek alapvető feltételei a biztonságnak és a jólétnek

Videó:

.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek