Dagad a botrány: Súlyos szabálysértéssel vádolják egy kormánybiztos hivatalát

Kiszivárogtatta a KSH adatait.

Kiderült, hogy György László kormánybiztos titkárságáról szivárogtak ki néhány héttel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal nem nyilvános adatai – írta a Magyar Hang. Mindezt Tóth Bertalan, MSZP-s politikus hozta nyilvánosságra, miután kérdéseire megkapta a válaszokat.

Egészen különös eset történt a statisztikai hivatalnál. A KSH hivatalos tájékoztatási naptárában ugyanis február 6-ra, hétfőre volt beírva a kiskereskedelmi adatok közlése. Azonban a kormányközeli Makronóm Intézet már az előző hét végén, szombaton elküldte az adatok alapján készült elemzését a Portfoliónak, ami azt bizonyítja, hogy

a statisztikai jelentés valamilyen módon kiszivárgott.

Mellár Tamás párbeszédes politikus, a KSH korábbi elnöke az üggyel kapcsolatban feljelentést tett. A közgazdász a lapnak adott interjúban elmondta, hogy a laikusnak nem különösebben érdekes, hogy a hivatalos közzétételi idő előtt kiszivárognak gazdasági döntéseket befolyásoló adatok, valójában azonban

rendkívül súlyos szabályszegésről van szó,

hiszen egy piaci szereplő jutott a hivatalos adatközlés előtt akár a piacot is megmozgató információkhoz.

Tóth Bertalan sem engedte el az ügyet. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter válaszából derült ki, hogy pontosan mi is történt.

Szalay írásbeli válaszában felhívta a figyelmet egy kedd este a kormány oldalán megjelent közleményre, amely szerint a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot.

Mindezt annyival még kiegészítették, hogy

az érintett hozzáférését a hasonló adatokhoz azonnali hatállyal megvonták.

Tóth Bertalan szerint viszont a kormányzat ezzel a válaszával úgy tesz, mintha megnyugtatóan kivizsgálta volna az adatszivárgást, amellyel magánvállalatok kerülhettek kedvezőbb piaci helyzetbe.

A politikus közölte, neki azért még lenne kérdése: azt szeretné tudni, hogy miért szerepel a kormánybiztos titkársági munkatársának a hivatali címlistájában a Fidesz-közeli Makronóm Intézet, amely egyébként egy magántársaság. Tóth Bertalan arra is kíváncsi lenne esetleg szerződésben állnak-e vele.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek