Az állami propagandatévé megvizsgálta saját működését: meglepő következtetésre jutottak

Az igen!

Kiegyensúlyozottan,

a szakmai előírásoknak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelve működik a magyar közmédia állította a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója az Európai Bizottság delegáltjait a 2023. évi jogállamisági jelentés elkészítése céljából folytatott konzultáción.

Az MTVA MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a magyar közszolgálati médiarendszer helyzetéről és működéséről, „a nemzetközi szabványoknak megfelelő, azokkal összhangban működő közszolgálati műsorgyártásról” tájékoztatta az EB illetékeseit Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

Az MTVA vezetője a megbeszélés során azt állította, hogy az MTVA etikai kódexében, valamint a médiatörvényben és a közszolgálati kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit írták.

Hozzátették: Papp Dániel elmondta, hogy a közmédia ahogy azt már korábbi választások előtt a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően is „létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI) biztosítva, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása – nem csak a kampány, hanem a választások ideje alatt is – megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek„.

„Az MTVA vezetője leszögezte, hogy noha a magyarországi ellenzéki pártok a rágalomtól és a hazugságoktól sem elriadva próbálják a közmédiát politikai színtérre rángatni,

statisztikailag alátámasztott,

hogy a közmédia valamennyi parlamenti pártnak biztosítja a megjelenés lehetőségét. A választási kampány során bírálataik ellenére még a törvény biztosította lehetőséggel sem éltek”

írták.

Az MTVA elmondása szerint Papp Dániel arról is tájékoztatta a Bizottság delegáltjait, hogy a választási kampány időszakában egyetlen panasszal vagy kiegyensúlyozatlansági kifogással kapcsolatban sem marasztalták el a közmédiát. Kifogások alapján a panaszosok később sem indítottak hatósági eljárást, egyetlen ügy került csupán a Nemzeti Választási Bizottság elé, amelyben a hatóság végül a közmédiának adott igazat írták.

Az MTVA tájékoztatása szerint Papp Dániel arra is rámutatott, hogy „nap mint nap tetten érhető, hogy a baloldali pártok képviselői a rendszeres meghívás ellenére kampányszerűen távol maradnak a televízió- és rádióműsorokból, bojkottjukkal

a közmédia hitelességét és pártatlanságát igyekeznek aláaknázni„.

„Papp Dániel a jogállamisági jelentés elkészítésében érintett bizottsági delegáltakkal folytatott konzultáció során is hangsúlyozta: a magyar közmédia működésének alapvetése, hogy a műsorgyártás folyamatára a politikának nem lehet befolyása”

írta az MTVA.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek