Újabb részlet derült ki az Orbán-kormány gigaberuházásáról, a britek rántották le a leplet

Nincs vége a botránynak.

800 millió euró, vagyis 320 milliárd forint támogatást ad a magyar kormány (az állam) a Debrecenbe települő kínai CATL-gyárnak – osztotta meg a Facebookon Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő a kínai sajtóban megjelent cikkekre hivatkozva.

Valójában a 800 millió eurós információ nem új, és nem a kínai sajtóban jelent meg először, hanem a Financial Timesban még 2022 novemberében.

A kormány vélhetően három módon támogatja a CATL-gyárat:

  • közvetlenül pénzzel munkahelyteremtési támogatás formájában,
  • adókedvezményekkel és infrastruktúra-fejlesztésekkel.

Egyelőre csak az utóbbi nyilvános, értéke 88 milliárd forint.

A Financial Times szerint ez nem munkahelyteremtésre szánt összeg, hanem adózási és infrastrukturális ösztönző. A cikk a CATL által korábban Lengyelországgal és Szerbiával zajló egyeztetésekre rálátó forrásokra hivatkozva említi ezt az pénzösszeget, illetve megjegyzi, hogy Szijjártó Péter szerint bravúros mentés” volt a CATL gyárának elhappolása “másik helyszín” elől.

Jelenleg még sem a magyar kormány, sem a kínai fél nem hozta nyilvánosságra, mennyi munkahelyteremtési támogatást kap a CATL. A külügyi tárcavezető szerint a támogatásról értesítették az Európai Bizottságot, a számot pedig majd csak a Bizottság döntése után hozzák nyilvánosságra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan közli, hogy egyedi kománydöntésekkel mely vállalkozások mely beruházásai mekkora munkahelyteremtési összegekhez jutnak hozzá. A kormányzati döntéseknek köszönhetően jelenleg a legnagyobb kedvezményezettek közé tartoznak az akkumulátorgyártók.

Kiderült, hogy a kabinet 88 milliárd forint támogatást nyújtott a CATL-gyárnak is otthont adó debreceni déli gazdasági övezet bővítésére és infrastruktúrális fejlesztésére.

Valószínű, hogy a CATL adókedvezményeket is kap a gyár működésének első időszakára. A nagyberuházások esetében ez megszokott, a hazánkban működő külföldi autógyárak szintén részesültek ilyenekben korábban. Hogy a CATL mekkora adókedvezményeket kap, illetve mennyi időre, az egyelőre kérdéses.

(Tompos Márton/Facebook/Financial Times/hvg.hu)

Valódi Hírek