„Flóri menjen a f*szba!” — kíméletlenül kiosztotta a volt roma szószóló Farkas Flóriánt

Szokatlanul erős kritikát kapott a saját közösségéből.

Ha Flóri így nyilatkozik, akkor menjen a f*szba!

– üzente Farkas Félix, a magyar parlament korábbi roma szószólója Farkas Flórián egykori fideszes parlamenti képviselőnek, majd a nyomaték kedvéért megismételte:

„Flóri menjen a f*szba!”

A Népszavához kiszivárgott hangfelvétel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) székházában készült, a Fidesz-közeli Lungo Drom képviselőinek megbeszélésén. A képviselők arról vitáztak, hogyan szavazzanak a testület rendkívüli közgyűlésén.

A portál szerint Félixet – aki két cikluson át volt roma nemzetiségi szószóló, de az ORÖ-nek nem tagja – azért dühítette fel Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, mert szerinte a távolból próbálta ötleteivel befolyásolni a jelenlévő képviselőket. Az egyik napirendi pontnál azt javasolta, szavazzanak lelkiismeretük szerint a képviselők, majd ezután lett dühös Farkas Félix.

Farkas Félix két országgyűlési ciklusban is (2014-2018, 2018-2022) roma nemzetiségi szószóló volt a a Parlament falain belül. A nyilvánosságban is elérhető felszólálásai többsége egyszer sem kapcsolódott a hazai romák közpolitikájáról szóló érdemi tövényhozási diskurzushoz.

Ellenben ezért a megtisztelő posztért hasonló fizetési kategóriába esett, mint egy választott országgyűlési képviselő. Farkas Félix politikai jelenléte a parlamentben nem játszott szerepet, mivel erős függelmi viszonyban volt Flóriánnal, aki — lényegét tekintve — mintegy láthatatlan kéz ellenőrizte és kontrollálta a kisebbségi szószóló eredményességét.

Farkas Félix vélhetően az egy évvel ezelőtti ORÖ-közgyűlésre utalhatott, szerinte akkor is ugyanez volt, hogy mindenkinek a lelkiismeretére volt bízva, hogyan szavaz. 2022-ben ennek az lett a vége, hogy nem sikerült listát állítani, a cigányság pedig így képviselet nélkül maradt az Országgyűlésben.

Ezúttal a Lungo Drom képviselői Farkas Félix helyeslése mellett abban maradtak, hogy a közgyűlésen aláírják a jelenléti ívet, de nem szavazzák meg a napirendi pontokat. Így is történt. A Lungo Drom és a hozzá csatlakozott szervezetek képviselői többségbe kerültek, együttes erővel sikerült megakadályozniuk a közgyűlés megtartását.

Ahogyan az lenni szokott, az Országos Roma Önkormányzat politikusai az érdemi politikai munkát soha nem képesek elvégezni, hiszen többségük sem szellemi, sem pedig erkölcsi minimumokat nem képes megugrani.

A dolog pikantériája, hogy a közgyűlés jelenléti ívén szerepel az aláírásuk, amelyen keresztül tudják igazolni részvételüket — ez a feltétele annak, hogy felvehessék az utazási költségtérítést. Ez a dilettáns és korrupt hozzáállás ássa ma alá a magyarországi romák politikai képviseletét.

(Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek