Gyurcsány Ferenc: Nem ellenzéke, hanem ellenfele vagyunk ennek a kormánynak

Aki nincs Orbánék ellen, az velük van. Ez több mint bűn, ez szégyen — jelentette ki a DK elnöke a párt tizenharmadik kongresszusán tartott évértékelő beszédében.

Évértékelő kongresszust tartott a DK, amelynek során többek között megválasztották a párt elnökségi tagjait és vázolták a párt előtt álló stratégiát a 2023-as évre. Az esemény végén Gyurcsány Ferenc mondott évértékelő beszédet.

A kongresszus elején megemlékezett a párt közössége a hét elején elhunyt Kordás Lászlóra. Emlékének egy perces néma csenddel adóztak.

Ezt követően levetítettek egy kisfilmet, amelyben a DK történetét idézték fel. Ebben többek között azt is megemlítették, hogy a párt néhány százalékos támogatottságú közösségből néhány év elteltével immáron 20%-on áll, így a legnagyobb ellenzéki párttá vált.

Ezt követően Barkóczi Balázs üdvözölte a pártba más politikai közösségekből átlépett politikusokat. Őket név szerint köszöntötte, és jó munkát kívánt a DK nevében.

A DK politikai elveiről

A pártelnök színpadra lépése előtt az Európai Unió himnusza csendült el. Beethoven Örömódájának elhangzását követően érkezett a színpadra a volt miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a párt kongressszusán azzal köszönte az egybegyűlteket, hogy voltak olyan küzdelmek az elmúlt évtizedekben, amelyeket sikeresen vívott meg, és olyanok is, amelyeket kevésbé. Most éppen influenzás, ezért elnézést kért a rekedtsége miatt.

Gyurcsány a pártja szerepéről beszélve azt mondta: azt vallják, Magyarország helye

most és mindörökké” Európában van,

Orbán szerint azonban ez nem így van.

Szerinte a tisztelet kultúrájáról, a méltóság tiszteletéről, a becsületességről és az emberhez méltó Európáról fontos beszélni. Kijelentette: a kormányzat ezekkel az eszmékkel szembemegy.

Gyurcsány pártjával kapcsolatban kifejtette: a DK-ban tisztességes hazafias politikát képviselnek, emellett védelmezik az európai politika eszméit is. Szerinte lehet Brüsszelezni, azonban Európa számára a kölcsönös tisztelet kultúráját képviseli.

Putyin és az Orbán-kormány viszonyáról

Kijelentette: ma Magyarországon a szabad haza és a hazugság világa között kell választani. Hozzáfűzte: a pártja a demokratikus Magyarországban hisz, és ebben nem fognak a Fidesszel vitázni.

Gyurcsány szerint a legnagyobb dilemma, hogy

vagy szabad világot teremt a kormány az országnak, vagy az önkény, a manipuláció és a hazugság országát.

Úgy látom, hogy törékennyé tették a magyart, sok mindenre rávették

— jelentette ki. Majd hozzáfűzte: nem lehet támogatást nyújtani ahhoz a „szemérmetlen, hazug, gyilkos magatartáshoz, amelyet a kormány tanúsít” — jelentette ki az orosz-ukrán háborúra utalva.

Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös

— mondta. Azóta szerinte nincs helye mérlegelésnek a gazdasági-stratégiai és az etikai elvek között.

Kiemelte: az Orbán-kormány egy bűnös elnökkel működik együtt, és az ország közösségének szembe kell mennie azzal, hogy a kabinet kiszolgáltassa Magyarországot Putyin érdekeinek.

A vallás és a kormány viszonyáról

Ha valaki fogja a kezünket, akkor vezet bennünket„– mondta, majd hozzáfűzte, hogy el kell utasítani a kormányzat politikáját, és nem szabad engedelmeskedni nekik minden kérdésben.

Gyurcsány arról beszélt, a pártja hisz a tisztességben, a munkában, a jók uralmában és az ember nyugalmában. Majd azt mondta: fontos, hogy tisztességes emberként viselkedjenek.

A vallásra kitérve arról beszélt, nem lehet tudni, hogy „az isteni akarat teremtette az embert, vagy az emberi akarat teremtette az Istent”. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy

a vallás magánügy, abba az államnak nem kellene beleszólnia.

Az ellenzékiségről

Gyurcsány kijelentette: a kormány nem vigyáz az emberekre, a magyarok pedig védtelenebbek és magányosabbak, mint bármikor a rendszerváltás óta. Éppen ezért a DK szembenáll a kormánypártokkal, ellenpontot kíván képezni a hatalommal szemben.

Nem lehet legyőzni a Fideszt, ha mindeközben valójában megadjuk magunkat

— jelentette ki.

Ezek után az oktatásról, az egészségügyről, illetve az akkumulátorgyárak ügyéről beszélt, megjegyezve, szerinte ezeket a kérdéseket nem szabad a politikától független ügyekként kezelni. Véleménye szerint aki a politikát el akarja távolítani ezen ügyektől, az a Fidesz hatalmon tartását szolgálja.

A pártellenes közhangulatra reagálva megjegyezte:

A pártellenes politikai populizmus

a hatalom fenntartását szolgálja és hatalomellenes.

Azt mondta: az ország érdekét az szolgálja, ha leváltják a hatalmat, nem pedig egyes elemeit megváltoztatják annak. A tüntetőknek üzenve kijelentette: nem lehet középen állni, mert — jegyezte meg — aki nincs a hatalom ellen, az vele van.

Felidézte: jelenleg kétmillió ember van, aki mást akar, mint a jelenleg kormányzók. A hatalommal való teljes szembenállás az egyetlen sikeres ellenzéki stratégia — jelentette ki. Hozzátette, minden eszközzel gyengíteni akarják a kormányt, mert — mint mondta — az

erkölcstelen, becstelen, bűnöző, illetve a haza érdekével ellentétesen cselekszik.

Nem ellenzéke vagyunk a kormánynak, hanem ellenfele. Így járunk el

— jelentette ki.

Alá lehet merülni, vagy aktívan szolgálni, építeni a rendszert. A pártját arra kérte, hogy mutassanak rá a rendszert építő politikusokra.

Ki kell mondani, hogy

szégyent hoztok a hazára,

és ölitek, áruljátok a hazát

— mondta.

Ezek a politikusok szerinte a becsületüket és tisztességüket adták el. Ezt a rendszert aktívan szolgálni bűn és szégyen — mondta.

Az oktatásról

Gyurcsány arról beszélt: a tudásnál fontosabb az értés, a válasznál pedig sok esetben a kérdés. Mindemellett kulcsfontosságúnak nevezte a kíváncsiságot is. A mai magyar iskolában éppen ezeket hiányolja, és ezekkel kapcsolatban véleménye szerint nem csupán a pénz hiányzik, hanem minden, ami a gyermekek érdekeit szolgálja.

A magyarországi romák helyzetéről

A magyarországi cigányok Gyurcsány szerint joggal érezhetik azt, hogy magukra hagyták őket. Nincsenek jó megoldásai az országnak, és aggódni kell, mert 800 ezer ember nyomorba és kitaszítva van az országban, miközben a többség távolságot tart tőlük — jelentette ki.

Gyurcsány arról beszélt, olyan országot szeretne, amely nem fordítja el a fejét a bajban lévő magyar emberek előtt. Szerinte tudomásul kell venni, hogy — mint mondta — „cigány testvéreink bajban vannak„.

Az árnyékkormányról

A DK árnyékkormányáról szólva kijelentette: az a holnap Magyarországának a reménye. A tisztességes bérek, nyugdíjak, illetve az egészségügy az oktatás és a gazdaság állapotának javítását kiemelt jelentőségű feladatnak tartja. Szerinte ezekre a kérdésekre kínál megoldást Dobrev Klára árnyékkormánya.

Az árnyékkormány filozófiájával kapcsolatban megjegyezte: az az országot szolgálja. „Vigyázunk rátok, az ország valamennyi polgárára” — mondta.

Gyurcsány kérése, hogy a holnap Magyarországának programját fektessék le. Céljuk, hogy — jegyezte meg — az ország becsületes otthona legyen minden magyarnak.

4 dolgot vázolt a pártja előtt:

1. A DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek.

2. Az árnyékkormánnyal

reményt mutassanak;

azt, hogy van kiút a jelenlegi rendszerből.

3. A pártnak jelen kell lennie minden településen. Tenniük, segíteniük és magyarázniuk kell a helyieknek.

4. Fontos, hogy megmutassák a külpolitikában, hogy Magyarország barát akar lenni, nem ellenfél.

A DK elnökségében két fő nem indult újra, közülük egyikük a kezdetek óta jelen van a párt vezetésében. Elmondta, szoktak egymással vitatkozni, de a barátságuk töretlen, és továbbra is összetartanak. Vágó Istvánnak és Avarkeszi Dezsőnek megköszönte a munkát és sok sikert kívánt a továbbiakhoz.

Avarkeszi a Nemzeti Választási Bizottság DK által delegált tagjaként dolgozik tovább. Vágó a leköszönése után a közösségi médiában továbbra is aktív marad — jegyezte meg a pártelnök.

Magyarországért, a köztársaságért, Európáért!

— zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

A DK tisztújításának eredményei

A Demokratikus Koalíció tisztújítási folyamata a 2023. február 5-i tisztújító kongresszussal véget ért. A tisztújítás eredményeként a párt elnöke Gyurcsány Ferenc, ügyvezető alelnöke pedig Molnár Csaba lett. A DK alelnökeinek a tagok Vadai Ágnest, Varju Lászlót, Gy. Németh Erzsébetet és Ara-Kovács Attilát választották — közölte a párt.

A DK elnökségi tagjai Kálmán Olga, Cserdiné Németh Angéla, Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Rónai Sándor, Ráczné Földi Judit, László Imre, Barkóczi Balázs és Varga Zoltán lettek.

A párt etikai bizottságának elnöke Nemes Gábor lett.

A DK ezzel az elnökséggel vág neki a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás előkészületeinek — adta hírül a párt sajtóirodája.

(Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek