A Fidesz házi politológusa szerint Németország azért harcol Magyarországgal, hogy inkább ott legyen akkumulátorgyár

Kapkodnak a beruházásért.

Folyamatosan beszámolunk a debreceni akkumulátorgyár kapcsán kipattant tiltakozásokról. Szombaton jelentős, 1000 főt megszólító tüntetés bontakozott ki Magyarország legnagyobb fideszes vezetésű városában, amelynek célja a beruházás leállítása.

A kormányközeli Századvég politológusa, Lánczi Tamás a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában reagált a tiltakozásra. Azt állította, egy, a debreceni akkumulátorgyár létesítéshez mérhető projekt a jövő gazdaságának hajtómotorja lesz. Lánczi a beruházás nemzetgazdasági jelentőségéről, munkahelyteremtő potenciáljára, valamint a 2035-ig fellépő akkumulátorszükségletre is.

Aki akkumulátorgyárral rendelkezik, az tud nagy mennyiségben gyártani, így azé lesz a jövő

— fogalmazott.

Lánczi Tamás szerint fontos lenne megvizsgálni a kapcsolatot az ellenzéki pártok és a német lobbizás között, felmerülhet-e anyagi befolyásoltság az ügy kapcsán.

Nem a fáról szüretelik az akkumulátort

— jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a zöld beruházások részét képezi az akkumulátorgyártás.

A politológus a műsorban azt mondta, hogy a német gazdaság az elmúlt években gyengült, így a magyar beruházások iránti érdeklődést is részben ezzel indokolta.

Nem ideológiai küzdelem ez

– mondta az elmúlt időszakban az akkumulátorgyárak kapcsán kialakult tiltakozásokról. Állítása szerint a tüntetések szembemennek a magyar nemzetgazdasági érdekekkel, valamint ellehetetlenítik a beruházásokat, „elrettentik a befektetőket” a korszerű technológiák Magyarországra hozatalától.

A műsorban elhangzott, hogy az ilyen típusú beruházások valódi értéke majd 5-10 éven belül lesz megfigyelhető a gazdaságban. Véleménye szerint Magyarország „okos iparpolitikájának” hála elérte, hogy ezek a beruházások nálunk valósuljanak meg és ezzel felbecsülhetetlen előnyre teszünk szert gazdasági téren.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek