Nem hiszed el, hogyan próbálja eltitkolni egy tankerület a tanársztrájkot

Félnek, hogy ez árt az iskolák jóhírének.

Egy, a Népszavához eljutott tájékoztató levél szerint a tankerület januártól kér minden héten adatszolgáltatást az intézményekben folyó,

„a nevelő-oktató munkához kapcsolódó pozitív tartalmú eseményekről, amelyek esetleg a sajtóban is megjelenhetnek”.

Példákat is hoztak arra, mit várnak el: versenyeredményekről, kitüntetésekről, egyéb elismerésekről, pedagógia-szakmai sikerekről, fejlesztésekről szóló jelentéseket, de szívesen fogadnak egyes tanulókat, kollégákat érintő,

pozitív visszhangú történésekről,

vagy az iskolák közösségi, művészeti aktivitásához köthető híreket is.

Mindeközben országszerte sztrájkolnak a pedagógusok, egy szombathelyi iskolában a tanárok kétharmada szüntette be a munkát. A lap információi szerint más tankerületekben is felmerült a pozitív hírek gyűjtésének ötlete.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta a Népszavának, ő is hallott hasonló ötletelésről, de nem gondolta volna, hogy valahol már utasításba is adták az iskoláknak, hogy a jó híreket jelentsék a tankerületnek.

„Nekem erről az egykori szocialista brigádnaplók jutnak eszembe”

– tette hozzá.

Az érdekvédő emlékeztetett arra is, hogy miközben a tankerületek örömteli eseményekről várnak beszámolókat, van, ahol megtiltották, hogy a pedagógusok a sztrájkról tájékoztassák a sajtót és a nyilvánosságot.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) január 23-ától hirdetett egy héten át tartó országos munkabeszüntetést, amelyhez az érdekképviseletek szerint már több száz iskola és mintegy tízezer sztrájkoló csatlakozott az elmúlt napokban – annak ellenére is, hogy a tankerületek különböző eszközökkel igyekeznek akadályozni a sztrájkot.

Valódi Hírek