Mi történt? Polt Péter szokatlan bejelentést tett a korrupcióról

A ritka pillanatok egyike.

Polt Péter legfőbb ügyész hivatalában fogadta az Integritás Hatóság elnökét, Biró Ferencet — közölte a Legfőbb Ügyészség hétfőn az MTI-vel.

Elmondásuk szerint a legfőbb ügyész által kezdeményezett találkozó célja az ügyészség korrupcióellenes tevékenységének bemutatása, az Integritás Hatóság megkezdett munkájának összefoglalása, valamint a két szervezet közötti munkamegállapodás előkészítése volt.

A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az egyeztetést a legfőbb ügyész és a hatóság elnöke is

sikeresnek ítélte.

Polt Péter

ismertette az ügyészség „korrupcióellenes tevékenységét„,

külön kiemelve a Központi Nyomozó Főügyészséget, amelynek egyik fő feladata az államigazgatásban, döntéshozatali jogkörrel rendelkezők esetében felmerülő hivatali vesztegetés, hivatali vesztegetés elfogadása, befolyás vásárlása esetén való eljárás.

A legfőbb ügyész bemutatta azt a nemzetközi tevékenységet is, amelyet a magyar ügyészség — elvileg — a korrupció megfékezése érdekében végez. Külön kiemelte a Eurojusttal,

az OLAF-fal és az Európai Ügyészséggel való kiváló (sic!) együttműködést.

Utóbbi két szervezettel a magyar ügyészségnek munkamegállapodása van a gyakorlati kérdések kereteinek meghatározásáról — közölték.

Bemutatta azt az edukációs tevékenységet és kommunikációs megoldásokat, amelyek a felülbírálati indítvánnyal élni kívánó állampolgárok és szervezetek rendelkezésére állnak, és elérhetők az ügyészség honlapján keresztül — írták.

A közlemény szerint az Integritás Hatóság elnöke tájékoztatta a legfőbb ügyészt a szervezet megalakulása óta tett lépéseiről, illetve a civil szervezeteknek is teret biztosító korrupcióellenes munkacsoport felállításáról és a munkacsoportban végzett munkáról.

A legfőbb ügyész és a hatóság elnöke egyetértett abban, hogy rövid időn belül egy munkamegállapodást dolgoznak ki, amely a két szervezet gyakorlati együttműködésének kérdéseit fogja rendezi. Az ezzel kapcsolatos megbeszélések szakértői szinten folytatódnak — közölte a Polt Péter hivatala.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek