FRISS: Méretes tüntetés készül egy vidéki nagyvárosban az Orbán-kormány ellen

Van miért tiltakozniuk.

Schmuck Erzsébet LMP-társelnök a pénteki, akkumulátorgyárral kapcsolatos debreceni közmeghallgatáson mondta el, hogy országos népszavazást kezdeményeznek a CATL-projekt miatt, a fenntartható fejlődés bizottság LMP-s elnöke pedig hétfőn már be is adta a párt országos népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Irodában. Erről mi is hírt adtunk.

A kérdés így szól:

Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártására szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

Keresztes László Lóránt a kérdés beadása után tartott, a Facebookon közvetített villám-sajtótájékoztatóján azt mondta, válságokat élünk át,

ilyenkor rendkívül

fontos a természeti kincseink megóvása,

a vízkincs és termőföld megvédése, emellett pedig egy önálló gazdaságpolitikai fordulat is szükséges.

Szerinte mindezzel ellentétes a kormány „politikai döntése,” amellyel akkumulátorgyártó nagyhatalmat akarják tenni az országot. Mint ismert, a Debrecen mellé felépítendő kínai CATL-gyár Európa legnagyobb akkumulátorgyártó üzeme lenne.

Ennek hatalmas a víz- és energiaigénye, Keresztes szerint a kormány tehát „gyakorlatilag semmibe vette” azt, hogy az ország nagyon komoly és mély energiaválsággal küzd. Azt mondta,

a hasonló gyárak rendkívül veszélyes technológiával dolgoznak,

és óriási kockázatot jelent a szennyezés veszélye.

Ezenfelül a kormány úgy dönt ilyen gigaberuházásokról, hogy nem kérdezte meg a helyi embereket, és azokat az óvintézkedéseket sem teszi meg, amelyek minimálisan elvárhatóak lennének — folytatta az LMP-s képviselő.

Ha pedig már felmerül a szennyezés lehetősége, mint Gödön, akkor pedig a kormány sajnos nem a helyi lakosság oldalára áll, hanem az idegen befektetők érdekeit nézi, akik az üzemekkel elhasználják a természeti kincseinket, miközben a profitot elviszik az országból — jelentette ki a politikus.

A képviselő rámutatott, hogy a kormány úgy hozta Debrecenbe a CATL-beruházást, hogy

nem kérdezte meg a lakosságot, akik viszont, mint láthattuk,

minden lehetséges fórumon” nemet mondanak erre a projektre.

Annak érdekében, hogy még többen ki tudják fejezni a véleményüket, az LMP tüntetést szervez Debrecenbe február 9-e, csütörtökre, 18 órára a Csapó utca 1-5 szám alatt — zárta videóját Keresztes László Lóránt.

(Keresztes László Lóránt/Facebook/Nyugati Fény)

(Képünk illusztráció, egy budapesti tüntetésen készült)

Valódi Hírek