Meghalt Mécs Imre

Nyugodjon békében!

Cikkünk frissül!

Elhunyt Mécs Imre 1956-os halálraítélt, a rendszerváltás egyik kulcsfigurája, az SZDSZ alapító tagja, az MSZP későbbi országgyűlési képviselője – közölte családja a politikus közösségi oldalán csütörtökön délelőtt. Mécs Imre 89 éves volt.

Mécs Imre 1933-ban született Budapesten. Részt vett az 1956-os forradalomban ellenállóként, a szovjet megszállók elleni Nemzetőrség megszervezésében is kulcsszerepet vállalt.

A kommunista hatalom a forradalom leverése után halálra ítélte, azonban ítéletét később életfogytiglani szabadságvesztésre módosították, majd – a Kádár-rendszer konszolidációja során – általános amnesztiával szabadult a börtönből 1963-ban. A puha diktatúra idején évekig rendőri felügyelet alatt állt, illetve általános jogvesztés sújtotta őt. A rendszerváltást megelőzően mérnökként dolgozott.

Mécs Imre 1979-ben kiállt a Csehszlovákiában politikai okokból meghurcolt ellenzékiek mellett. 1983-ban egy magyar elítélttel kapcsolatos beszéde miatt kirúgták állásából.

1988-ban részt vett a Szabad Kezdeményezések Hálózata, majd az abból kialakuló SZDSZ megalapításában. Még ugyanabban az évben a párt ügyvivői testületének tagja lett.

1990-ben az Országgyűlés tagja lett az első szabad választást követően, a XV. kerület egyik egyéni körzetében nyert mandátumot. A honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottság tagja lett. Pártjában a szociálliberális irányvonalt képviselte.

A rendszerváltástól 2010-ig a magyar parlament tagja volt. 2006-ig SZDSZ-színekben indult, majd 2006-ban már az MSZP delegálta őt.

Haláláig aktív szerepet vállalt a társadalmi igazságtalanság elleni fellépésben és a Fidesz-kormányzat döntéseivel szemben kialakult tüntetésekben. Egész életében a szabadság aktív szószólója volt.

(parlament.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek