FRISS: Megüzenték Pintéréknek, azonnal vonják vissza a törvényt, különben indul a tömeges lázadás

Nem félnek.

Újabb két követeléssel egészítette ki az eddigi négyet a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár számára is eljuttattak levélben.

A PDSZ megemlítette, hogy

január 31-ére figyelmeztető sztrájkot hirdet

a szakképzésben is, amely eddig döntően kimaradt a tiltakozás-sorozatból. Erre azért van szükség, mert a pedagógusok ez idáig nem tudták kiharcolni az általuk üdvösnek tartott változtatásokat.

Ötödik követelésük, hogy a sztrájkjog helyreállításának érdekében helyezzék hatályon kívül a salátatörvényként elfogadott 2022. évi V. törvény 14. és 15. §- át, valamint a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény módosítását.

„A törvény 14. §-ában foglaltak, amelyek egy salátatörvényben — mindenféle egyeztetés nélkül – kerültek az Országgyűlés elé,

súlyosan korlátozzák a közoktatásban foglalkoztatottak Alaptörvényben foglalt jogát.

A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás nem azonos valamely közfeladat zavartalan ellátásával. A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás célja

nem lehet az,

hogy a sztrájk ne okozzon semmiféle zavart a munkáltató működésében, gyakorlatilag észrevétlen legyen a külvilág számára, tekintettel arra, hogy ezáltal a sztrájknak éppen a nyomásgyakorló funkciója vész el”

— írták.

Hangsúlyozták: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sztrájkjog gyakorlását súlyosan korlátozta, esetenként ellehetetlenítették a sztrájkba lépés feltételei, mivel a munkáltatói oldal számára időhúzásra adott lehetőséget, továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a Kúriát a törvényben meghatározott határidők nem kötik.

„Javasoljuk ezért, hogy a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 4. § (2) bekezdésébe kerüljön vissza a 2010-ben hatályon kívül helyezett, még elégséges szolgáltatásról szóló utolsó mondat: „»Ennek mértéke és feltételei a sztrájkot megelőző egyeztetés tárgyát képezik.«, valamint

kerüljön hatályon kívül

a törvény 4. § (3) és (4) bekezdése!”

— olvasható levelükben.

Hatodik pontként kérték a 4/2023. (I. 12.) kormányrendelet visszavonását, mert szerintük

a kormány visszaélésszerűen alkalmazza a felhatalmazási törvényt.

„Erre hivatkozva írta felül rendeletével a munka világát meghatározó törvényeket úgy, hogy azoknak semmi köze sincs a háborús veszélyhelyzethez, ráadásul

visszamenőleges hatállyal hozott

olyan rendelkezéseket, amelyek alapján a rendelet hatálybalépése előtti cselekedetet is ez alapján szankcionálhatja a munkáltató, mégpedig a legsúlyosabb módon, a foglalkoztatási jogviszony azonnali hatályú megszüntetésével”

— írták.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek