Friss kutatás: Nem akarnak több előválasztást az ellenzéki szavazók

Az IDEA Intézet friss felmérése szerint az előválasztás tavalyi bukása után az ellenzéki választók inkább a pártokra és civilekre bíznák a megállapodást a polgármester-jelöltekről.

Az IDEA Intézet lapunkhoz is eljuttatott friss közvélemény-kutatása szerint az ellenzéki szavazók 48 százaléka szerint az ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek tárgyalás során kell megállapodniuk a polgármester-jelöltek személyéről. Mindössze 37 százalék úgy véli, hogy a jelöltek előválasztással történő kiválasztása lenne indokolt.

2022. április 3-án a közös lista és a közös egyéni jelöltek nem hozták meg a várva várt sikert a hatpárti ellenzéki összefogás számára. A politikai erőviszonyok továbbra is ellenzéki szereplők együttműködését teszik szükségessé, de hogy ez milyen formában fog megvalósulni, egyelőre kérdéses.

Ahogyan az is, hogy az önkormányzati választások alkalmával a jelöltállításnál megtartja-e az ellenzéki oldal az előválasztás stratégiáját. Ez utóbbi eredményességét az országgyűlési választások tapasztalatai alapján egyidejűleg méltatja és vitatja a hazai közbeszéd. Mindezek alighanem a választópolgárok előválasztással kapcsolatos véleményeinek alakulására is hatással vannak.

Ezért az IDEA Intézet 2022. novemberi és decemberi reprezentatív közvélemény-kutatásaiban kifejezetten az ellenzéki polgármester-jelöltekre koncentrálva járt annak utána, hogy a 2024-es önkormányzati választásra készülve mennyire szorgalmazzák az ellenzéki szavazók az előválasztások tartását.

Az eredmények alapján az adatfelvétel idején a korábbi hatpárti összefogás tagjai szavazóinak, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt híveinek relatív többsége úgy véli, hogy a polgármester-jelöltek esetében nincs szükség előválasztásra: majdnem felük (48 százalék) szerint az ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek tárgyalás során kell megállapodniuk a jelöltek személyéről.

Az előválasztást támogatók aránya 37 százalék, míg majd minden hatodik (15 százalék) válaszadó nem tudott vagy nem kívánt a kérdésben dönteni.

Összefoglalóan tehát az mondható, hogy jelenleg érdemben magasabb a közös ellenzéki polgármester-jelöltek tárgyalás útján történő kiválasztásának támogatottsága az ellenzéki szavazók körében, viszonylag széles az előválasztás eredményességében bízók tábora is.

 

Valódi Hírek