Bajban van Orbán embere: Vizsgálat indulhat a magyar uniós biztos ellen

Aggályosnak tartják a tevékenységét.

Független vizsgálat indulhat Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa ellen. A Népszava információi szerint a vizsgálat lefolytatását az Európai Parlament kezdeményezte, azzal az indoklással, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelésének egyik paragrafusa

aggályokat fejez ki a magyar biztos munkájával kapcsolatban.

Várhelyi Olivért azzal vádolja az uniós testület, hogy szándékosan arra törekszik, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét.

A képviselők ezért fordulnának az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottsághoz, hogy a testület minél hamarabb vizsgálja ki, hogy Várhelyi ténykedése miként egyeztethető össze Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexszel, és azokkal a kötelezettségekkel, amelyek az uniós biztosokra vonatkoznak.

Az indítvány egy holland szociáldemokrata politikus, Thijs Reuten nyújtotta be, aki a lapnak úgy fogalmazott, hogy

a parlament szeretne tisztán látni

és mebizonyosodni arról, hogy a biztos, Várhelyi Olivér mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembe vételével végzi-e a munkáját.

„Ügyel rá, hogy nyilvánosan mindenütt azt mondja, amit várnak tőle. De a gyakorlatban egyes megnyilvánulásai rendkívül aggasztóak”

— tett utalást a holland képviselő arra, hogy amikor Várhelyi Olivér a Nyugat-Balkán autoriter vezetőivel találkozik, nem utasítja vissza határozottan azok szeparatista, nacionalista retorikáját.

„A bővítés az EU egyik legfontosabb területe, elengedhetetlen, hogy egy kifogástalan személyiség feleljen érte.

Erősen kétlem, hogy a biztos megfelel a követelményeknek.

Egy független vizsgálatnak egyértelműen ki kell térnie ezekre az aggályokra, és meg kell állapítania, hogy Varhelyi úr a megfelelő személy-e erre a feladatra”

— mondta a képviselő.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek