Botrány: Embertelen hidegben fagyoskodnak a diákok egy szombathelyi iskolában

Sokan kabátban ülnek a termekben.

Több tanteremben is 11 fok van, ezért kabátban és sapkában tanulnak a gyerekek a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolában – írja a nyugat.hu.

Az iskolában a téli szünetben kicserélték a radiátorokat,

a rendszert azonban nem légtelenítették,

ezért nem működik.

Az igazgató, Németh Gábor szerint van olyan terem, ahol 18, de

olyan is van, ahol csak 10-11 fok van.

Az iskola vezetése dolgozik a probléma megoldásán, egy-két napon belül helyre állhat a fűtés. A diákokat folyamatosan áthelyezik a melegebb termekbe, de nincs annyi szabad tanterem, amennyire szükség lenne, több szülő nem engedi iskolába gyermekét.

Az igazgató hozzátette, senkinek sem lenne jó, ha rendkívüli tanítási szünetet kellene elrendelni az iskolában.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk közlését követően a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya január 23-án megkereste lapunkat a szombathelyi iskola fűtésével kapcsolatban. Az alábbi kiegészítéssel éltek, amelyet változtatás nélkül közlünk alább:

Figyelmeztetésben részesítette a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját a Klebelsberg Központ elnöke, mert a téli szünetet követő első két tanítási napon a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egy részében hideg volt.

Az iskola karbantartója is figyelmeztetést kapott.

Az intézményben az energiahatékonyság növelése érdekében a téli szünetben 216 radiátoron a régi radiátorszelepeket modern, szabályozható termosztatikus szelepekre cserélték, amihez le kellett állítani a fűtést.

A temperáló fűtés megkezdését 2023. január 5-re rendelte meg a tankerület a távhőszolgáltatótól. A szolgáltató munkatársai a köznevelési intézmény karbantartóival közösen visszatöltötték, légtelenítették a rendszert, az épületet úgy hagyták el, hogy

minden helyiségben elindult a fűtés.

A rendszer helyes működését azonban nem ellenőrizték, így a tanítás megkezdése előtt nem derült ki, hogy a rendszert nem megfelelően légtelenítették, a temperáló fűtés pedig nem volt elégséges a megfelelő hőfok eléréséhez.

Ennek következtében a téli szünet utáni első két tanítási napon, 2023. január 9-én és 10-én az iskola nagy részében hideg volt, ami miatt az oktatás csak átszervezéssel, a tanulók épületen belüli költöztetésével volt megoldható.

A Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága 2022. január 11-én rendelt el vizsgálatot az ügyben.

(címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek