Itt a vége: Sorra húzzák le a rolót a boltok Orbánék őrült rendelete miatt

„Kivitelezhetetlen!”

Mára kijelenthető, teljesen nevetségessé vált az Orbán-kormány ártopos „intézkedése”. A hatósági áras termékekből ugyanis az üzletek többsége hiánnyal küzd, vagy pedig a legkülönfélébb trükkökre kényszerülnek a kereskedők, hogy ne menjenek tönkre a kormányzati döntés miatt. Az interneten rengeteg ehhez kapcsolódó mém kering, a közösségi médián pedig egymásnak üzengetnek a háziasszonyok, melyik boltban kapható még liszt, olaj, vagy cukor.

Az üzletek sorra jelentik be, hogy korlátozni kényszerülnek az egyszerre megvásárolható krumpli, tojás, tej, cukor megvásárolható mennyiségét karácsony előtt.

Szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amelynek értelmében a kereskedőknek kétszer annyi ársapkás terméket kell készleten tartaniuk, mint amennyi az árak befagyasztásakor volt. Azonban a kereskedők finoman szólva eddig sem jártak jól, most a kormányzat arra kötelezi őket, hogy beszerzési ár alatt árulják az árstoppos termékeket, veszteségeiket pedig senki sem fogja megtéríteni nekik.

„Kivitelezhetetlen!”

— értékelte a Blikknek a fejleményeket az egyik zuglói kisbolt tulajdonosa, Dallos Klára.

„Ez az üzlet már most is 580 forintért vásárolja a cukor kilóját és csaknem féláron, 300 forintért kell adnia a jogszabály miatt, a 600 forintos napraforgóolajért pedig 1200 forintot fizet, így minden egyes liter 600 forint veszteség. Nem tudok kétszer ennyit a polcra tenni, tönkremegyünk!”

— panaszolta az üzlet tulajdonosa.

Egy másik üzletben az L-es méretű tojás darabján elvileg 10 forint a haszon 90 forintos beszerzési és 100 forintos eladási árral számolva. Azonban az amúgy is elhanyagolható különbözetet elviszik az egyéb kiadások, például a szállítási költségek.

Orbán Viktor kormányának rendelete a húsboltokat is érzékenyen érinti, ugyanis a sertéscomb a válság kezdetétől hatósági áras. Az új rendelkezés értelmében, most ebből is kétszer annyit kellene tartaniuk a henteseknek, hogy ne fordulhasson elő az, hogy csak 2-3 ezer forintos húsfélékből válogathat a vevő.

„Nem hiszem, hogy bárki végig gondolta volna, hogy egy disznónak két combja van. Ahhoz, hogy kétszer ennyi combot tartsunk, két disznót kellene rendelnünk de annyi meg nem fér el a raktáramban”

— mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő boltvezető.

Bubenkó Csaba szakszervezeti vezető elmondta: az árstop a kis élelmiszer-üzleteket állítja kihívások elé, ugyanis minél kisebb a választék, annál kevésbé tudja a kereskedő ráterhelni a veszteséget a többi, nem árstoppos termékre.

„Az infláció miatt az emberek amúgy is kevesebbet vásárolnak, és keresik az akciós, olcsóbb termékeket, ezeket pedig a nagy áruházakban találják meg”

— fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra hívta fel a figyelmet, számolni kell azzal, hogy az árstop meghosszabbításával

több üzlet kerül nehéz helyzetbe és többen zárhatnak be végleg.

(blikk.hu)

Valódi Hírek