Nem tudnak leállni: Most a jegybank elemzője szállt bele Orbánék ársapkájába

Vajon Orbán meghallja?

Szombaton a Magyar Nemzeti Bank blogján jelent meg a jegybank egyik elemzőjének, Balatoni Andrásnak a cikke, “Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címmel.

Az elemzésben leírja a szerző, hogy hogyan járultak hozzá a kormány rossz döntései ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában.

A tanulmány bemutatja, hogy a kiskereskedők kénytelenek voltak felemelni a nem hatósági áras termékek árát, arra hivatkozva, hogy be kell hozniuk az ársapkák miatt elszenvedett veszteséget.

Az áremelkedést legjobban az úgynevezett helyettesítő termékeknél lejet látni, amiket általában akkor vesz az ember, mikor az ársapkás termék elfogyott a boltban. Ez pedig egyre többször fordul elő.

A kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta. A sima liszt ársapkás, de a rétesliszt 146 százalékkal, míg az étolajat kiváltó sertészsír 215 százalékkal drágult. A hatósági áras sertéscombhoz hasonló karaj 152 százalékkal lett drágább. A csirkemell ársapkás, de a szabadáras csirkecomb 167, míg a pulykamell 180 százalékkal drágult. A 2,8 százalékos UHT tej árát nem engedik emelni, de az 1,5 százalékosé 190 százalékkal ment fel, szintén február óta.

A kormány intézkedési csak azt érte el, hogy a hatósági áras termékeket nem éri meg itthon termelni, viszont a rossz forint árfolyam miatt az import is drágább lett, így az árak tovább emelkedtek.

Az üzemanyag drágulásáról is ír Balatoni, szerinte irreálisan drágult ekkorát Magyarországon a benzin és a gázolaj literenkénti ára.

Az európai irányadó olajtermék, azaz a BRENT ára a nemzetközi piacokon 2021 november 14-én, az ársapka bevezetése előtti napon, literenként 166 forint volt, míg az ársapka kivezetésekor, december 9-én, 193 forint. Azaz 27 forinttal lett drágább. Azonban míg tavaly november 14-én 506 forint volt egy liter 95-ös benzin, addig most 632 forint. Azaz az áremelkedés nem 27, hanem 126 forint volt. A dízelnél még nagyobb az emelkedés, 181 forinttal lett drágább egy liter, mint tavaly november közepén volt.

De ha megnézzük, hogy a MOL orosz olajból finomított terméket szállít, akkor még jobban érthetetlennek tűnik a magyar áremelkedés.

 

Valódi Hírek