Döntöttek: Kiderült, kiktől vasalják be a pénzt a „családbarát” Orbánék

Újabb megszorításokat eszközöl a kormányzat.

Bölcsődei célra vagy szociális ellátásokra eddig soha nem hasznosított épületekbe is áttelepítheti a fenntartó április végéig ezeket a szolgáltatásokat, ha ott olcsóbban tudják megoldani a működtetést. Amennyiben pedig egy intézmény több telephelyen is működik, azokat akár össze is vonhatják, sőt, át is költöztethetik egy másik fenntartó épületébe.

A Népszava arról írt, hogy a bölcsődéket így akár oktatási intézményekben is el lehet majd helyezni. Hozzátették: sem az eddigi személyi, sem pedig a tárgyi feltételeknek nem kell már megfelelni, csak az a bizonytalan elvárás maradt meg a nappali szociális ellátásokban, hogy a költöztetések miatt az ellátottak jogai nem sérülhetnek.

Az Orbán-kormány minderről a „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva döntött.

A szociális szférát újraszabályozó kormányrendelet november 30-án jelent meg a Magyar Közlönyben, a bölcsődékről szóló veszélyhelyzeti előírásokat pedig a múlt héten közölték.

„A magyar kormány ma sem az állami és önkormányzati szociális intézményeket, sem az ott dolgozókat nem segíti, hogy könnyebben tudjanak helyt állni, egy dolgot képes mondani: ha nem tudjuk betartani a szabályokat, akkor egyszerűen engedjük el azokat”

— értékelte a kormányzati döntést az egyik legismertebb hazai szociális szakértő.

Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének (SzMME) elnöke úgy látja,

leginkább a nappali ellátások korábban megszokott színvonala került veszélybe az új rendelkezések miatt,

de az ágazatban dolgozók jogai is sok helyen sérülhetnek.

„Őrület, eddig minden ellenőrzésnél mérték a négyzetmétereket, hogy az ellátottak elhelyezése megfelel-e a szabályoknak, most pedig össze lehet engedni az embereket, mint a heringeket”

— fogalmazott a lapnak egy Pest megyei idősotthon vezetője, aki hangsúlyozta: nem lehet már tovább csökkenteni a munkatársak létszámát, ezen nem lehet spórolni.

Az intézmény vezetője arról is beszámolt, hogy jelenleg az ő településükön is átköltöztették a nyugdíjas klubot a bentlakásos intézménybe, hogy spóroljanak a fűtésen.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek