Hatalmas a baj: A csőd szélére jutott Iványi Gábor karitatív egyesülete és egyháza

Orbán egy évtizede szisztematikusan üldözi és nyomorítja őket.

Az állam ismét pénzeket von el a Magyar Evangéliumi Testvérközösség szervezeteitől. A 2011 óta tartó állami hadjárat legújabb fejleményei miatt a MET/Oltalom nevében Iványi Gábor elnök közleményt adott ki, melyben tiltakozik „az önkény és rosszindulat” ellen.

Iványi Gábor közleményében többek között felsorolja, hogy

  • az állam most épp 40 millió forint normatív támogatást – ami a tanulók után a törvény szerint jár – nem utalt át, a tanév kezdete óta már 170 millió forinttal tartozik MET/Oltalom oktatási intézményeinek;
  • az oktatási államtitkárság nem járult hozzá, hogy meghosszabbítsák a beregi térség többcélú intézménye igazgatójának megbízatását;
  • drasztikusan megnőtt rezsiköltségek és élelmiszerárak miatt kritikus a szociális intézményeik helyzete, több ezer rászoruló gyerek és felnőtt ellátása, élelmezése került veszélybe.

A MET/Oltalom ezért karácsonyi adománygyűjtő rendezvényt tart péntek délután a szervezet Dankó utcai központjában.

Iványi Gábor szervezeteit 2011 óta folyamatosan vegzálja a „hatalom”. Ezekből a leglátványosabb „akció” az volt, amikor a 2011-es egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től

megvonták az egyházi státuszt,

kizárva az 1982 óta működő felekezetet az egyházakat és szervezeteiket megillető állami támogatásokból és az egyszázalékos felajánlásokból.

Ezt az „intézkedést” 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. Iványiék végül 2021-ben kapták vissza az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, ugyanis idén már 52 ezren adományozták részükre az egy százalékukat, amivel a negyedikek az egyházak sorában.

Mára visszakapták bejegyzett egyházi státuszukat is, amivel sajnálatos módon nem sokra mennek: a kormányzat teljes mértékben igyekszik ellehetetleníteni működésüket, továbbra sem hajlandók ismét megkötni velük a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó támogatásokat, a megugrott rezsiköltségek és egyéb kiadások pedig mostanra rendkívül szorult helyzetbe hozták őket.

A 11 éve tartó folyamatos elvonások következtében a MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból szedi be, a kintlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

(444.hu)

Valódi Hírek