Hivatalos: Januártól jelentősen csökkenti a gáz- és villanyárat a szlovén kormány

Ott jól jár a lakosság.

A közintézmények és az önkormányzatok számára értékesített gáz árát is korlátozza a szlovén kormány a lakosság és a vállalatok áram- és gázszámláinak, valamint a fűtőolaj árának szabályozása után — közölte a szlovén közszolgálati televízió hétfőn.

A közvitára bocsátott rendelet szerint az áram- és gázszolgáltatóknak 2023-ban a közintézményeknek és az önkormányzatoknak

a 2021-es fogyasztásuk 80 százalékát kell szabályozott áron szállítaniuk.

A villamos energia legmagasabb nappali kiskereskedelmi ára 207 euró, az éjszakaié 148,5 euró lehet megawattóránként, egységes tarifa esetén pedig 186 euró. A földgáz maximális kiskereskedelmi ára 95 euró megawattóránként — olvasható a dokumentumban.

A szolgáltatók nem függeszthetik fel a szolgáltatásokat, és kérésre ajánlatot kell tenniük az ügyfeleknek, ezek pedig nem tartalmazhatnak olyan feltételeket, amelyeket nem szabtak meg 2021-ben. A gázár-szabályozás nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akik már korábban hatósági áras szolgáltatásokat vettek igénybe. Ilyenek az egészségügyi intézmények, óvodák, általános iskolák és kisvállalkozások.

A Finance című szlovén gazdasági napilap hétfőn arról írt: az áramszolgáltatók 2023-ra megawattóránként 400 eurótól 500 euróig terjedő díjszabásra tettek ajánlatot az említett intézményeknek.

A lap a Szociális Intézmények Szövetségét hozza fel példaként, amelyhez egyebek között 81 idősotthon is tartozik. A szövetség számára a jelenlegi áramszolgáltatója nappali időszakban 462,23 euróban, éjszakai időszakban 298,21 euróban, egységes tarifa esetén pedig 402,14 euróban határozta meg a villamos energia árát.

(MTI)

Valódi Hírek