Újabb fordulat jöhet az uniós pénzek befagyasztása ügyében: Ezt mondja a brüsszeli tudósító

Mégsem úgy lesz?

Az eredeti tervekkel ellentétben a tagállamok pénzügyminiszterei december 6-i brüsszeli ülésükön várhatóan mégsem szavaznak a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról — tudta meg brüsszeli forrásától a Népszava.

Az Európai Unió Tanácsa december 6-án döntött volna a magyar jogállamisági mechanizmus továbbléptetéséről, ám a lap brüsszeli tudósítója úgy értesült, hogy

ezt a döntést elhalasztják.

Mint ismert, a testületnek csütörtökön azt javasolta az Európai Bizottság, hogy függesszen fel 7,5 milliárd eurónyi (3000 milliárd forint) felzárkóztatási támogatást, mivel a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál.

Magyarország ellen az eljárás még áprilisban indult.

A magyar kormány 17 vállalást tett, amelyekkel az Európai Bizottságot kívánta megnyugtatni és meggyőzni arról, hogy sohasem loptak, de mostantól be is fejezik a lopást.

Az EB úgy ítélte meg, a magyar kormány „nem hajtotta végre megfelelően” a 17 intézkedés „központi elemeit az általa vállaltak szerint”.

A felfüggesztést a Tanács elé terjesztették, itt december 19-ig kell döntésnek születnie a Magyarországnak kiszignált uniós pénzek befagyasztásáról.

A Tanács december 6-ára vette napirendre az ügyet, de Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin szombati információi szerint a tagállami miniszterek mégis

visszapasszolták az ügyet az Európai Bizottságnak.

A tagállamok felhatalmaznák a Tanács soros cseh elnökségét, hogy kérje fel az Európai Bizottságot az értékelése frissítésére és egy befejező menetrend elkészítésére. A halasztást a lap szerint főként Franciaország, Németország és Olaszország szorgalmazza.

„(…) van olyan forgatókönyv is, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától”

— írja a lap.

A december 6-i ülésen tehát a magyar kormány egyik kedvenc hobbija, a vétózás is szóba fog kerülni: egyrészt a globális minimumadóval kapcsolatban, másrészt szó lesz az Ukrajnának szánt közös uniós hitelről, ami mintegy 18 milliárd eurót tesz ki.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor is azt mondták korábban egy háttérbeszélgetésen, hogy egyik üggyel sincs kapcsolat.

Az ülés napirendje szerint feltételesen a magyar helyreállítási tervről is dönthetnek: itt 2300 milliárd forint forog kockán.

Az Európai Bizottság javaslata szerint ugyan átengednék a tervet, így nem veszítenénk végleg semmit, de egyáltalán nem engednének kifizetéseket, amíg nem teljesül 27 „szupermérföldkő”.

Ezek között ott van az a 17 feltétel, amelyet a feltételességi eljárásban is vállalt a magyar kormány, így elég furcsa lenne, ha nem ugyanakkor döntenének a két dologról.

 

Valódi Hírek