Nagy bajba kerülhetnek Orbánék: Az EU kemény fellépésre szánta el magát

Bűncselekménnyé nyilvánítanák az uniós szankciók megsértését.

Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja — közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleményében javaslata elfogadásának szükségességét azzal indokolta, hogy a folytatódó ukrajnai háború rámutatott: rendkívül fontos a szankciók teljes mértékű végrehajtása és annak biztosítása, hogy

„a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő”.

A javaslat közös uniós szabályokat határoz meg, amelyek megkönnyítik a korlátozó intézkedések megsértésével kapcsolatos nyomozást, büntetőeljárás indítását és az azonos szintű büntetést valamennyi tagállamban. Megszünteti a meglévő joghézagokat, és növelik az uniós szankciók megsértésének elrettentő hatását — írták.

Az Európai Bizottság többek között

  • büntetné a pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását a szankciós jegyzékbe vett személyek, szervezetek vagy szervek számára.
  • Büntetné a listázottak unióban tárolt pénzeszközei befagyasztásának elmulasztását,
  • valamint a szankcionáltak beengedését valamely tagállam területére.
  • Tiltaná az üzletkötést minden olyan unión kívüli országgal, amelyek uniós korlátozó intézkedések hatálya alá tartoznak,
  • továbbá minden olyan áru vagy szolgáltatás kereskedelmét, amelyek behozatala, kivitele, eladása, vétele, átruházása, tranzitja vagy szállítása tilos vagy korlátozott.
  • Tilos lenne minden tiltott vagy korlátozott pénzügyi tevékenység végzése, és szolgáltatások nyújtása a szankcionáltak részére.

A büntetések mértékére közös normák vonatkoznának. Bűncselekménytől függően az adott személyre maximálisan kiszabható büntetési tétel legalább öt év szabadságvesztés lehet. A társaságok, illetve a jogi személyek a határozatot megelőző üzleti évben elért teljes forgalmuk legalább 5 százalékát kitevő bírsággal lennének sújthatók.

A javaslatot most az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő tanács fogja megvitatni rendes jogalkotási eljárás keretében.

Az Orbán-kormány rendszeresen sportot űz belőle, hogy ekézi és kritizálja az uniós intézkedéseket, amikkel kapcsolatban jó ötletnek találták, ha elindítják a hírhedt bombás plakátkampányukat is.

(MTI)

Valódi Hírek