Videóval: Elmentek az Integritás Hatóság székhelyére megnézni, hogy tényleg működik-e

Hétfőn indult elvileg.

Egy XI. kerületi csendes irodaházban működik elvileg szombattól az újonnan felállított Integritás Hatóság, amely az uniós támogatások hazai felhasználását hivatott ellenőrizni. Szombaton, az indulásra megjelölt napon két ellenzéki párttól is hiába keresték a szervezetet a bejelentett székhelyén, csak csukott ajtókat találtak. Hétfőn ennek az okáról érdeklődött a Jobbik a Parlamentben.

„Elvárjuk azt, hogy Önök ne csak elbábozzák azt, hogy van egy hatóság és akkor ott zárt ajtókat találunk, hanem igenis kezdjék el a munkát, bizonyítsák be, hogy valóban korrupcióellenes ez a hatóság”

– mondta Brenner Koloman a parlamentben.

A kormány nevében Latorcai Csaba államtitkár azt mondta: abszurd dolog a kormányon számon kérni a hatóság működését, hiszen az Integritás Hatóság független szervezet. Az államtitkár szerint mivel az Integritás Hatóság első munkanapja szombatra – vagyis munkaszüneti napra – esett, ezért érthető, hogy aznap nem kezdték meg a munkát.

„Az Integritás Hatóság ugyan november 19-től kezdte meg a működését, ám az konkrétan azt jelenti, hogy a munkatársai a mai naptól érhetők el a székhelyükön”

– közölte hétfőn az államtitkár.

Az RTL stábja ezért hétfő délelőtt el is ment megnézni az új testületet munka közben, azonban a Hatóság bejelentett címén

egyetlen munkatársat sem lehetett elérni,

azt közölték, jelenleg nem fogadnak senkit, ezért az RTL Híradó megpróbálta közvetlenül is elérni az új szervezetet, amire meglepően kevés lehetőség van egyelőre.

A hivatalosan két napja működő hatóságnak ugyanis sem telefonszáma, sem önálló honlapja nincs.

Egyedül egy központi emailcímet van hozzájuk. Ezen próbálta meg az RTL elérni őket, hogy megtudják hány fővel, milyen körülmények között, milyen metódussal és főleg milyen ügyekre koncentrálva kezdték meg a munkát, de semmilyen válasz nem érkezett.

Az Integritás Hatóság az uniós projektek közbeszerzési eljárásait fogja ellenőrizni. A kormány reményei szerint a hatóság felállítása az egyik olyan lépés, amelynek hatására az Európai Bizottság mégis elérhetővé teszi a Magyarországnak járó uniós támogatásokat.

(via RTL.hu)

Valódi Hírek