Ezermilliárdokat herdáltak el Palkovics kinyiffantott minisztériumánál — Itt a lista, mire mennyit költöttek

Jelentősen túllépték az előre eltervezett keretet.

Csaknem ezermilliárd forinttal teljesültek túl a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium kiadásai a költségvetési törvényhez képest 2021-ben. Milliárdokat emésztett fel többek között a vadászati világkiállítás, a kínai Fudan egyetem, és a „modellváltással” kiszervezett egyetemek is.

A 2022-ben létrejött ötödik Orbán-kormány még az előző ciklusokhoz képest is szintet lépett a pénzszórásban.

Palkovics minisztériumának súlya a 2021-es költségvetésben is nagy volt, ami év végére csak még inkább növekedett: a tárcához az országgyűlés által elfogadott költségvetési törvényben még csak 1,44 ezer milliárd forint kiadás volt betervezve, ez az összeg év végére 2,38 ezer milliárdra nőtt.

A hvg.hu beszámolójában megjegyezte, a túlköltekezés persze nem csak az ITM-re volt jellemző, az egész költségvetés nagyon nem úgy alakult, ahogy azt a költségvetési törvénybe előirányozták.

Az Orbán-kormány egyedi döntésekkel emelt meg számtalan irányzatot, és csoportosított át pénzeket a költségvetésben. Akadnak ugyanis olyan tételek, amelyek finoman szólva is kérdésesek.

A vadászati világkiállítás projektcége 18 milliárd forintot kapott,

ebből 10,6 milliárd jutott magára a vadászkiállításra, 7,3 milliárd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, 0,5 milliárd a Négyesfogathajtó és Lovastorna Európa-bajnokság megrendezésére.

„Kormányzati szakpolitikák” fedőnéven mindenféle projektekre mentek el óriási összegek az Palkovics minisztériumán keresztül. Ezek közül kiemelkedő az EU-FIRE Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. részére, a nitril vizsgálókesztyű gyártósorok befogadására, üzembe-helyezésére alkalmas üzemcsarnok létrehozására biztosított 4 milliárd forint.

„A magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó média monitoring, belföldi hírfigyelés, belföldi médiafigyelés, nemzetközi médiafigyelés, médiafogyasztási kutatás, médiaelemzés és médiahatás-vizsgálat nyújtása, közvélemény-kutatási feladatok, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, valamint tanulmánykészítési feladatok, továbbá a szolgáltatások során létrejövő termékekkel kapcsolatos projektmenedzsment feladatok kerültek megvalósításra”

— írta a tárca a „kormányzati szakpolitikákra” vonatkozó költésekről.

A „kormányzati szakpolitikákra” az országgyűlés eredetileg 6,3 milliárd forint kiadást hagyott jóvá, ami

év végére 26 milliárd forintra nőtt.

„Egyetemi városnegyed fejlesztések támogatása” címen elköltöttek 5 milliárd forintot, ami egyébként törvényileg be sem volt tervezve. A kiadás teljes egészében a kínai Fudan egyetem alapítványának ment.

A 2021-es felsőoktatási struktúra átalakításának keretében a Fidesz-közeli, sok esetben kormánypárti politikusok által vezetett kuratóriumok alatt összesen tizenhárom egyetem modellváltását valósították meg. A „modellváltás” egyik fő indoka a Fidesz részéről az volt, hogy az egyetemek fenntartása az új rendszerben jóval kisebb terhet fog jelenteni a költségvetésnek.

A költségvetési törvény a felsőoktatási intézmények 2021-es kiadási tervezetét 476 milliárd forintban határozta meg, amely az évközi változások eredményeként 2021. év végéig

896 milliárd forintra módosult.

A nem állami felsőoktatási intézmények támogatására az Országgyűlés által elfogadott eredeti költségvetés 59 milliárd forintot irányzott elő, ez az összeg év végére 224 milliárd forintra módosult. A lap közölt ezekről néhány tételt is:

  • A 2019. évben elsőként modellt váltó egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint a 2020. évben modellt váltó hét egyetem (Állatorvostudományi Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Miskolci Egyetem, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem) részére a 2021. évre járó normatív támogatásra finanszírozási megállapodás keretében összesen 21 milliárd forintot költöttek.
  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részére, amely 2021. február 1-jével váltott modellt, a 2021. évre járó normatív támogatás 5 milliárd forint volt.
  • A 15 százalékos mértékű bérfejlesztéshez szükséges forrás biztosítása érdekében 5 milliárd forintot kapott a 2020. évben modellt váltott 7 egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.
  • A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány egyszer 29 milliárd forintot, egyszer 46 milliárd forintot kapott állampapír-vásárlásra az egyetem „hosszú távú stabil működése érdekében”. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alapítvány állami támogatásból finanszírozta az államadósságot.
  • Közfeladat-finanszírozási szerződés keretében a 19 darab közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány részére a 2021. évre összesen 74 milliárd forintot fizettek ki.

(hvg.hu)

Valódi Hírek