Baj van: Veszélybe kerülhet az emberek vízellátása — Figyelmeztette Orbánt a vízügyi szakszervezet

Nyílt levelet írtak a kormányfőnek.

Orbán Viktornak írt nyílt levelet a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének (VSZOÁSZ) elnöke, Pető Sándor, melyben többek között bérfejlesztést kért a vízügyi dolgozók részére.

Az érdekképviseleti vezető felidézte, hogy 2022. elején már jelezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén (KVKF), hogy a 2021-ben megkötött, az idei évre szóló bérmegállapodásban szereplő alapbérfejlesztés nem nyújt fedezetet a fogyasztói árak drámai emelkedésére.

A szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt a társaságoknál 4 százalékkal csökkent a foglalkoztatás terhe, ezért a szakszervezetek azt kérik, hogy ezt a négy százalékot fordítsák béremelésre. Emlékeztettek: ezt a MÁV-nál, a Volánnál és a Magyar Postánál év elején meg is tették,

a víziközmű társaságoknál még nem.

Pető Sándor közölte:

„a víziközmű-szolgáltatásban dolgozók átlag alatt keresnek, emiatt megélhetési problémákkal küzdenek, jelentős az elvándorlás, a kieső munkaerő pótlása pedig ellehetetlenül az alacsony bérek miatt.

Mindez már a biztonságos ellátást veszélyezteti”.

Hozzátette: a 4 százalékos emelés sem jelentene megoldást a helyzetre, ugyanis nem oldaná meg a közel nyolcezer dolgozó problémáját, ám a „munkabéke” helyreállításához hozzájárulhatna.

Az érdekképviseleti elnök hangsúlyozta: amennyiben nem kapják meg ezt a bérfejlesztést az év végéig visszamenőleg, akkor akár

a lakossági vízellátás is veszélybe kerülhet az elvándorlás és a távozó dolgozók pótlásának nehézségei miatt.

(24.hu)

Valódi Hírek