A Magyar Orvosi Kamara nekiment Orbánéknak, amiért leépítik a háziorvosi ügyeletet Magyarországon

Aggályosnak tartják a kormány egészségügyi „reformját”.

Csütörtökön tette közzé állásfoglalását a köztestület, azok után, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár személyes egyeztetéseket folytatott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőivel. A Népszava információi szerint a kormány már novemberben be is nyújtja a parlamentnek a kapcsolódó jogszabály-módosító csomagot.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos kamarai álláspont szerint túlzottan centralizálónak tartják Takács Péter reformterveit. A MOK számára az egészségügy átalakítása csak komplex folyamatként értelmezhető, amelyben egyszerre történik a kapacitások, az irányítás és a működés átalakítása.

Mindezek része

  • a finanszírozás,
  • a szakmai szabályok
  • és az érdekeltségi rendszer újraszabályozása is.

A lap megjegyezte, a csomag jó néhány érdemi területtel nem is foglalkozik, miközben a köz- és a magánellátás viszonyának rendezése nélkül az ágazat problémái megoldhatatlanok. Például a rendelkezés nem érinti

  • a magánszolgáltatókat,
  • a nem állami fenntartású intézményeket (pl. egyetemek, egyházi intézmények),
  • valamint a fővárost,

ami azt jelenti, hogy

nem lesz egységes irányítás és ellátásszervezés az ágazatban.

Az orvosi kamara véleménye szerint az egészségügy jelen erőforráshiányos állapotában (nincs elég pénz, és elég szakember sincs a betegek ellátására) a tervezet ütemezéssel és előkészítettséggel „az átalakítás egylépcsős bevezetése

csak komoly ellátásbiztonsági kockázatok mellett valósítható meg”.

Többek között az átalakítás legnagyobb kockázatai közé sorolták, az alapellátási ügyelet átalakításának tervét, és az egy megye egy kórházi rendszer kialakítását, amely a bújtatott, díjazás nélküli vezényelhetőség következményét vonná maga után.

Közleményükben kiemelték: ugyan fontosnak tartják a teljesítménymérést, de az alapbér ehhez kapcsolt csökkentését nem tudják elfogadni.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

Döntöttek Orbánék: Felszámolják a háziorvosi ügyeletet Magyarországon

.

Valódi Hírek