Putyinék kivégzéssel fenyegetik saját katonáikat — Kétségbeesve menekülnek az orosz csapatok

Oroszország hasonló alakulatokat már korábban is bevetett.

A brit védelmi minisztérium kemény állításokat fogalmazott meg az orosz hadvezetésről: arról tájékoztattak, hogy lelövik azokat az orosz katonákat, akik megtagadják az utasításokat — írta beszámolójában az index.hu, a minisztérium jelentése nyomán.

A brit védelmi minisztérium legújabb jelentésében arról írt, hogy az orosz hadvezetés

azonnali kivégzéssel fenyegeti azokat az orosz katonákat és parancsnokokat, akik visszavonulnak a harcok elől.

Jelentésüket a Twitteren is közölték, melyben a következőket írták:

  • Az alacsony morál miatt az oroszok valószínűleg olyan alakulatot vezényeltek a frontvonalra, melyeknek feladata, hogy halálbüntetéssel fenyegessék a legénységi állományt, ha vissza akarnak vonulni. Ezek az egységek felhatalmazást kaptak arra, hogy egy figyelmeztetés után lelőjék azokat, akik a parancsnak ellenszegülnek.
  • Az orosz alakulatokat megbízták azzal, hogy minden védvonalat a halálukig tartsanak, és ne vonuljanak vissza semmilyen esetben sem.
  • A legénységi állomány elleni fegyverhasználat „taktikája” pedig jelzi az Ukrajnában bevetett orosz alakulatok gyenge minőségét, alacsony morálját és mutatja a fegyelem hiányát.

Megjegyezték azt is, hogy Oroszország hasonló alakulatokat már korábbi háborús konfliktusai során is bevetett.

Herszon megyében, a Dnyeper bal partján 15 kilométeres sávban kedden elkezdődött a lakosság evakuálása. A kitelepítés akár 70 ezer embert is érinthet. Az intézkedés oka az a feltételezés, hogy az ukrán hadsereg nagyszabású rakétacsapást tervez a kahovkai vízerőmű gátja ellen.

Az Institute for the Study of War (ISW) csütörtök esti jelentésében arról írtak, hogy az oroszok folytatják csapataik kivonását a Dnyeper folyótól nyugatra fekvő Herszon régióból.

Kirill Sztremuszov, az Oroszország által „polgári-katonai regionális közigazgatásnak” nevezett Herszon helyettes vezetője, csütörtökön kijelentette: az orosz erők valószínűleg a Dnyeper folyó bal (keleti) partjára vonulnak, és arra szólította fel a civileket, hogy „a lehető leggyorsabban hagyják el Herszon városát”.

A The Telegraph közölt egy videót a YouTube-on arról, amelyen az látszik, ahogy a sebesült orosz katonák próbálják elhagyni Herszont:

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója eközben arról beszélt nemrég egy műsorban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök terve, amely Ukrajna energiarendszerének lerombolására irányult,

sikertelennek bizonyult.

„Az energiaágazatot nem lehet majd leállítani” — közölte Aresztovics.

(Ministry of Defence/Twitter / index.hu)

Valódi Hírek